SONDIRANJE TERENA NA BRAČU

Zubović kupuje zemlju kojom će ići vodovod?

MARIO ZUBOVIĆ

MARIO ZUBOVIĆ

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Mario Zubović, saborski zastupnik i član predsjedništva HDZ-a, ove je godine imovinsku karticu pojačao ruševnom kućom na Braču i prostranim pašnjacima blizu obale. Zemljište i kuća su na području Bola i Nerežišća, i to na trasi na kojoj će se graditi vodovod i cesta, a lokalno stanovništvo tvrdi da je kupovao i zemlju u okolici

Zanimljivo je i da je HDZ-ov zastupnik jedan od najboljih prijatelja Ive Sanadera, koji je ove godine i jedrio na slavnoj jahti “Malo vitra”, u vlasništvu Zubovićeva oca. Priču smo provjerili na Braču, a blagoglagoljivi poznavatelj mjesnih prilika odmah je potvrdio Zubovićevu investiciju, piše Večernji list

– Istina je! Zubović je kupio kuću u Murvici, pola je bila u privatnom vlasništvu, a pola je pripadalo Općini Bol. Kupuje još zemljišta u Murvici i dalje prema Nerežišću, do uvale Vela farska. Bila je tu ljetos promenada. On, Rošin, Peronja, ali nisam čuo da su drugi kupovali – rekao je naš sugovornik ne želeći se predstaviti.

Načelnik općine Bol, Tihomir Marinković, također je potvrdio da je od njih kupio kuću, ali i da kupuje poljoprivredne terene.

– Kupio je staru, ruševnu kuću s okolišem na rtu u Murvici, pet kilometara od Bola. Trenutačno priprema obnovu, vjerojatno za odmor, a i oplemenit će prostor. Poljoprivredno zemljište kupuje u Nerežišćima – kaže Marinković koji ne zna koliko je kupio, kao što ne zna ni motive. 
Od Zlatnog smo rata krenuli do Murvice te nakon pet kilometara makadama došli do bajkovitog mjesta s desecima kuća u gustoj borovini. I Zvone Boban tu je napravio vikendicu. Ruševinu velike, kamene kuće, s čvrstim očuvanim zidovima i bez krova nalazimo lako, na rtu. Od mora je dijele borovi. Prvi je Zubovićev susjed Zdravko Baković, umirovljeni liječnik kojega smo zatekli u vinogradu.

– Dolazi moj novi susjed često. Inače, za tu su se kuću mnogi raspitivali. Položaj joj je najbolji u Murvici. A i Zubović je dugo čekao dok nije riješio sve vlasnike – kaže Baković

I on potvrđuje da to nije jedina nekretnina koju je hadezeovac kupio. Kaže da u Murvici poznaje čovjeka koji mu je prodao zemljište. 
No, načelnik Nerežišća, Lovre Kuščević, tvrdi da ne zna da je stranački kolega kupio zemljište u općini.

– Koliko znam ne kupuje ništa. To što je kupio jest u Murvici i sve je u zemljišnim knjigama. Ja bih sigurno znao da je to istina – uvjerava nas. Istina je da se priprema gradnja vodovoda od Murvice do Vele farske. Postoji idejni projekt, a u 2010. trebalo bi krenuti u projektiranje i ishodovanje dozvole. Kuščević nas uvjerava da trasa nije utvrđena, kao ni za cestu.

– Ne zna se po čijim parcelama će ići cesta i vodovod pa imovinsko-pravne odnose još nismo ni počeli rješavati – kaže. U svakom slučaju, ako se bude otkupljivao, pašnjak, koji danas stoji od 7 do 15 eura, mogao bi postići i 10 puta višu cijenu. U zemljišniku u Supetru Zubović je uveden kao vlasnik kuće, bušaka i vrtla. Ima li i druge nekretnine, nismo doznali.
Međutim, Mario Zubović, tvrdi da nema ništa više.

– Sve što sam kupio, u zemljišnim je knjigama i na poreznom uredu. Nisam kupio ništa drugo ni dalje osim kuće i zemlje oko nje – tvrdi. Na primjedbu da smo u Bolu, čak i od načelnika Općine čuli da je kupio i druge parcele, odgovara da kuću pokušava kupiti još od 2003. 
- Godinama je kupujem, prvo sam otkupio drugu polovicu, a Općina me ucjenjivala dižući cijenu.Na prvi natječaj se nisam mogao javiti, jer je bilo preskupo.

Srećom, nije se javio nitko pa sam je kupio u drugom natječaju. Platio sam je jako puno, dva milijuna kuna. Sada sagledavam što dalje. Ne znam odakle vam da sam kupovao pašnjake. Ne planiram se baviti poljoprivredom! – zaključio je Zubović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi