zaposjeli pistu

Zračni promet u Ženevi nakratko prekinut zbog klimatskih aktivista

23.05.2023 u 14:45

Bionic
Reading

Klimatski aktivisti zaposjeli su dio uzletno-sletne staze u međunarodnoj zračnoj luci u Ženevi, zbog čega je lučka služba morala nakratko prekinuti zračni promet, priopćila je ženevska zračna luka

"Zbog ulaska osoba na stazu, zračni promet je odmah prekinut u ženevskoj zračnoj luci", navodi lučka služba u objavi na Twitteru, dodajući da je nekoliko minuta poslije "postupno nastavljen počevši od 12.40 sati". Klimatski aktivisti su omeli izložbu poslovnih zrakoplova koja se održavala nedaleko od piste.

Stotinjak aktivista Greenpeacea, Stay Groundeda, Extinction Rebelliona, Scientist Rebelliona i drugih skupina klimatskog pokreta iz 17 zemalja omeli su najveći europski prodajni salon privatnih zrakoplova European Business Aviation Convention & Exhibition (EBACE) u Ženevi, zatraživši zabranu privatnih zrakoplova, ističe se u priopćenju Greenpeacea.

Na fotografijama objavljenim na Twitteru vide se aktivisti koji su raširili transparente dok sjede pokraj zrakoplova i priječe ulazak u kabinu.

Prosvjednici su stavljali na zrakoplove naljepnice koje podsjećaju na poruke upozorenja s kutija cigareta kako bi ih "označili kao toksične predmete", sa sloganima kao što su "privatni zrakoplovi uništavaju našu budućnost", "ubijaju naš planet" i "potiču nejednakost", dodaje se u priopćenju.