pobjeda nad nacizmom

Proukrajinski aktivisti spriječili dolazak ruskog veleposlanika u mauzolej u Varšavi

09.05.2023 u 16:35

Bionic
Reading

Proukrajinski aktivisti spriječili su ruskog veleposlanika u Poljskoj da položi vijenac ispred mauzoleja sovjetskih vojnika u Varšavi u utorak, kada Rusija slavi pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, javlja agencija France Presse

Desetci aktivista postavili su ispred mauzoleja umjetničku instalaciju koja se sastoji od stotina ukrajinskih zastava i križeva u spomen na Ukrajince ubijene u ruskoj invaziji.

Instalacija je uključivala i nekoliko maketa stambenih zgrada uništenih u ruskom granatiranju ukrajinskih gradova.

Veleposlanik Sergej Andrejev, koji je pokušao položiti vijenac kod mauzoleja, nije se mogao probiti i na kraju je položio vijenac ispred instalacije.

"Kao što vidite, ponovno smo sučeljeni s narušavanjem reda. Nažalost, ovo je drugi put da nismo mogli položiti vijenac kod spomenika sovjetskim vojnicima koji su poginuli ovdje boreći se protiv fašizma", požalio se Andrejev.

Lani su prosvjednici polili Andrejeva crvenom bojom na istom mjestu.

Viktorija Pogrebnjak, aktivistica proukrajinske organizacije Euromajdan rekla je za AFP da ovom akcijom žele "pokazati posljedice ruskog rata protiv Ukrajine".

"Naravno, pokušat će pokazati da se još bore protiv fašizma (...) Ustvari, oni su ti koji provode fašizam, samo su mu dali drugo ime", dodala je.