iata

Zračni promet se do 2023. neće vratiti na vrijeme prije koronakrize

13.05.2020 u 22:01

Bionic
Reading

Zračni promet neće se vratiti na razinu prije koronakrize sve do 2023., nakon što ovo ljeto najprije ponovno pokrene domaće letove a potom polagano krene s međunarodnim prometom, ocijenila je u srijedu Međunarodna udruga zračnog prijevoza (IATA)

IATA, organizacija koja okuplja 290 zračnih kompanija, procjenjuje da će 2021. promet (mjeren u kilometrima po putniku) biti niži za 24 posto od razine 2019.. Procjenu temelji na oporavku koji bi počeo u trećem tromjesečju 2020. otvaranjem domaćih linija.

Ali oporavak ovisi o brzini kojom će se granice otvarati i o ritmu svjetskog rasta, a utjecaj na segment prekooceanskih letova "bit će snažniji i trajat će duže".

U pesimističnom scenariju, gdje će restrikcije kretanja ostati i u trećem tromjesečju ove godine, IATA predviđa pad prometa od 34 posto sljedeće godine.

Po anketi koju je provela IATA, 58 posto ispitanih putnika ograničit će u prvo vrijeme putovanja na ona u svojoj zemlji.

IATA se zalaže za kombinaciju različitih mjera zdravstvene zaštite - nošenje maske, mjerenje temperature putnicima, moguće covid putovnice ili testove na virus.

Organizacija je apsolutno protiv mjera karantene po dolasku. Po anketi, 69 posto putnika neće putovati ako mora u 14-dnevnu karantenu.

  • +7
Dezinfekcija aviona Croatia Airlines Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL