čeka se odluka

Zračne luke diljem Europe zabranile dolaske ruskim putničkim zrakoplovima, zagrebačka i dalje prima letove iz Moskve, oglasila se i Vlada

26.02.2022 u 14:04

Bionic
Reading

Brojne europske zračne luke odlučile su onemogućiti pristup putničkim avionima iz Rusije, a zagrebačka zračna luka Franjo Tuđman još uvijek nije donijela takvu odluku

Već treći dan traje ruska invazije na Ukrajinu, a glavni grad Kijev odolijeva napadima ruskih postrojbi. Ukrajinska vojska objavila je da neprijatelj noćas nije uspio zauzeti niti jedan grad, no Rusi jutros javljaju da su osvojili Melitopol. Ruske postrojbe napale su vojnu bazu na Aveniji pobjede u Kijevu i pokušale zauzeti jednu od gradskih stanica za proizvodnju električne energije, ali su odbijeni. Napadi su jutros intenzivirani, a predsjednik Volodimir Zelenskij glatko je odbacio ponudu SAD-a da ga evakuiraju iz Ukrajine.

Brojne zračne luke diljem Europe donijele su odluku o zabrani pristupa putničkim zrakoplovima ruskih kompanija. Učinile su to dosad zračne luke u Rumunjskoj, Estoniji, Poljskoj, Češkoj, Latviji i mnoge druge, a protestu se pridružila i Velika Britanija.

Slovenski premijer Janša najavio je isto.

Predstavnicima Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman poslali smo upit o ovoj tematici, no do trenutka objave teksta nismo primili odgovor. Kako sada stvari stoje avioprijevoznik Aeroflot bez problema može slijetati svoju putničku flotu na zagrebački aerodrom. Jutros je tako u 10 sati i 41 minutu sletio jedan zrakoplov Aeroflota.

Iz Vlade Republike Hrvatske pak doznajemo kako i Hrvatska razmatra opciju zatvaranja zračnog prostora za ruske avione.