procurili kineski podaci

Znanstvenici imaju novi trag o podrijetlu koronavirusa: Što otkrivaju prvi dani pandemije

21.03.2023 u 14:20

Bionic
Reading

Podaci iz najranijih dana pandemije covida koje su kineski znanstvenici nakratko objavili u svjetsku bazu podataka, daju ključne informacije o podrijetlu epidemije, uključujući i one s tržnice u Wuhanu. Znanstvenici su se, nakon preliminarnog izvješća, sastali sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom te su pozvali Kinu da objavi više informacija

Podaci Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC-a) nisu više dostupni u svjetskoj bazi podataka GISAID gdje su pronađeni. Podaci su sadržavali nove sekvence koronavirusa i dodatne genomske podatke temeljena na uzorcima s tržnice životinja u Wuhanu 2020. godine.

Sekvenciranje je pokazalo da su kunopsi i druge životinje osjetljive na koronavirus bile na tržnici i da su možda zaražene prije ljudi, što je novi trag u otkrivanju lanca prijenosa ovog virusa koji je promijenio cijeli svijet, piše Reuters.

'To doprinosi nizu dokaza koji identificiraju tržnicu Huanan kao mjesto širenja Sars-CoV-2 i epicentra pandemije covida-19", navodi se u izvješću koje su, između ostalih', napisali Michael Worobey sa sveučilišta u Arizoni, Kristian Andersen s kalifornijskog instituta Scripps Research i Florence Debarre s pariške Sorbone.

Izvješće u odnosu na informacije koje su procurile prošlog tjedna dodaje više detalja o drugim životinjama prisutnim na tržištu te pokazuje da su neki od uzoraka iz okoliša pozitivnih na SARS-CoV-2 imali više životinjskog nego ljudskog genetskog materijala u sebi.

  • +29
Tri godine života s covidom-19 Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Dužnosnici WHO-a prošli su tjedan rekli da informacije nisu konačne, no da predstavljaju novi trag u istrazi o podrijetlu koronavirusa te da ih je bilo potrebno odmah podijeliti.

Agencija Ujedinjenih naroda prethodno je rekla da sve hipoteze o podrijetlu covida-19 ostaju na stolu, uključujući i to da je virus izašao iz laboratorija u Wuhanu koji proučava opasne patogene. Kina negira tu teoriju. WHO je također rekao da većina dokaza ukazuje na to da je virus došao od životinja, vjerojatno od šišmiša.