SKANDAL NA VOJNOM UČILIŠTU

Znak NATO-a pretvorio se u svastiku pred 200 uzvanika

17.10.2009 u 20:54

Bionic
Reading

Trebala je to biti klasična prezentacija, jedna u nizu više desetaka koliko ih je general Drago Lovrić, hrvatski vojni izaslanik pri NATO-u, održao u svojoj vojnoj karijeri

Pred auditorijem od oko 200 vojnih atašea, diplomata i pripadnika Oružanih snaga Drago Lovrić je, kao sudionik međunarodne konferencije 'Odgovornost i djelovanje: izgrađujući sigurniji svijet', na Hrvatskom vojnom učilištu stavio oko 15 sati i 15 minuta memorijski stick u računalo.

Tema prezentacije bile su 'Suvremene vojne operacije i nove sposobnosti vojnika' u sklopu panela 'Razvijanje odgovarajućih sposobnosti - vojni odgovori. Iza njegovih leđa bila su dva panoa.

Na jednom je bila njegova fotografija kao govornika, a na drugom prezentacija. Dok je na panou stajala prva stranica njegove prezentacije, Lovrić je pozdravljao cijenjene uzvanike. Okrenut leđima, nije ni vidio što se događa na panou. U jednom se trenutku službeni znak NATO-a, koji je bio dio grafičke podloge prezentacije, počeo pretvarati u svastiku, piše Jutarnji.hr

General nije ni primijetio što se događa, a svjedoci tvrde da to nije vidio ni dio prisutnih u dvorani. Nakon nekoliko sekundi vratio se znak NATO-a koji se nakon nekog vremena ponovno preoblikovao u svastiku. Nakon što je pozdravio goste, prešao je na druge slajdove na kojima više nije bilo znaka NATO-a pa, dakle, ni svastike.

Osim rijetkih visokih gostiju, skandal su primijetili pripadnici Vojne policije i osoba zadužena za informatiku. No nitko nije želio prekinuti izlaganje, jer se uvidjelo da dobar dio prisutnih nije primijetio što se događa. Nakon otprilike 30 minuta, rasprava na panelu je završila.

Pripadnici Vojne policije tada su prišli generalu Lovriću i priopćili mu što se dogodilo. Odmah su izuzeli memorijski stick te je naložena istraga o toj iznimno neugodnoj situaciji.

Ovom neugodnom događaju nisu prisustvovali visoki civilni dužnosnici - predsjednik Republike, premijerka i ministar obrane - koji su bili na otvaranju konferencije. No bili su načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić, državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović i drugi.

Glasnogovornik MORH-a, Goran Grošinić, potvrdio je cijeli događaj, a proslijedio je i mišljenje generala Lovrića o uzrocima cijelog događaja. Naime, general Lovrić smatra da je to 'indirektna posljedica zaostalih virusnih inficiranja NATO-ova znakovlja te da nije bilo apsolutno nikakve namjere od strane osoba koje su pripremale ovu prezentaciju da se dogodi to što se dogodilo'.

General Lovrić već je uputio svoje mišljenje o cijelom slučaju ministru obrane, načelniku Glavnog stožera i Uredu predsjednika.