DANI PONOSA I LUDILA

Zločine u Oluji činili su pijani pojedinci

01.07.2009 u 20:58

Bionic
Reading

Zločine nad srpskim civilima u Oluji nisu naređivali zapovjednici Hrvatske vojske (HV), nego su ih zbog osvete, pod utjecajem alkohola i euforije zbog pobjede nad neprijateljem samovoljno činili pojedinci, izjavio je pred Haškim sudom svjedok Veselko Bilić

Svjedok obrane generala Ante Gotovine, koji je i sam pred hrvatskim sudovima osuđen za zločine nakon Oluje, rekao je da su dani nakon te akcije bili "dani ludila i pijanstva" u kojoj je kaznena djela činila "bagra pijanih ljudi".

"To nije radila vojska, nego pojedinci kao što sam ja. Za sva zlodjela koja su počinjena, ovdje bih trebao sjediti ja i svi ostali koji su ih činili", rekao je Bilić, bivši pripadnik 15. domobranske pukovnije HV-a.

"Ovi ovdje (generali) nevini su ljudi, zarobili ste njihove obitelji i cijelu Hrvatsku. Ovdje trebaju sjediti kriminalci i ubojice kao što sam ja", dodao je Bilić na suđenju generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine tijekom i nakon Oluje u kolovozu 1995.

U Oluji i nakon nje spaljen je velik broj srpskih kuća

Govoreći o svome i ponašanju svojih suboraca u vrijeme nakon Oluje, rekao je da su "non stop pili alkohol, jeli pršut, janjetinu i bili žedni", da se "u zraku osjećala euforija zbog pobjede nad neprijateljem" i da je "nakon svih tih događaja, a meni je ubijeno 8 članova obitelji", u njima bilo "takvo stanje".

Bilić je u Hrvatskoj osuđen na 8 godina zatvora za ubojstvo starice Dare Milošević iz zaseoka Pavići u rujnu 1995., te nepravomoćno na godinu dana zatvora za silovanje žene srpske nacionalnosti u selu Gorica.

Od osam Bilić je odslužio 3.5 godine zatvora jer mu je kazna smanjena zbog dobroga vladanja, bolesti i ukazom bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, a suđenje za silovanje u žalbenoj je fazi.

Bilić, čovjek s podebljim kriminalnim dosjeom i prije Domovinskoga rata, ustvrdio je da kuće lokalnih Srba nakon Oluje nisu pljačkane, nego su Hrvati uzimali svoju imovinu koju su im Srbi ranije ukrali.

"Mnogi su prepoznali svoje stvari. Netko je našao kravu, ovcu, a netko je prepoznao i kokoš. Ja to nisam smatrao kriminalom, oni su to nama uzeli", rekao je Bilić

Po njegovim riječima, civilni i vojni policajci to su spriječavali, ali su bili bespomoćni i malobrojni. "Mi smo poznavali svaku rupu kroz šumarke, a oni su bili na glavnim punktovima. Mogli smo se provući da nas nitko ne vidi i uzeti pršut, vino, janje... ", dodao je.

Za ubojstvo Dare Milošević tvrdi da je bila "slučajnost" i ne pokazuje kajanje za taj zločin. "Svi u krajini bili su za mene neprijatelji i četnici, od 18 godina nadalje. Pa što sam trebao reći: 'Dobra večera bako?' nakon svega što su meni učinili", rekao je Bilić.

Svjedok, koji je od od 1976. do 1993. počinio 8 teških kaznenih djela, u zatvoru proveo 4-5 godina te je liječen na psihijatrijskoj klinici u Šibeniku, tvrdi da sa skupinom svojih suboraca nije silovao svoju žrtvu.

"Mi smo se bahato ponašali, ali silovanja nije bilo. Došli bi u 1,2,3 sata ujutro i rekli joj: "Kurvo četnička, vadi pršut i vino!'. To je bilo omalovažavanje i ponižavanje, ali ne silovanje", rekao je.

Oba kaznena djela počinio je naoružan i odjeven u uniformu HV-a, ali tvrdi da mu nitko od zapovjednika to nije naredio. "Mi smo bili mali, obični seljaci koji su se preko noći pretvorili u vojnike, bez zapovjedi i reda", rekao je.

On je na početku Oluje slijedio zapovjedi nadređenih, a poslije je sve radio "prema vlastitim prosudbama". "Da sam dobio zapovjed od Gotovine, išao bih za njim pješke do Drvara i Beograda", rekao je Bilić.

Suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču nastavlja se u četvrtak saslušanjem novoga svjedoka Gotovinine obrane.