ISPRIKA ILI ŽALJENJE, PITANJE JE SAD

'Zlobnici izvrću Josipovićeve riječi'

16.04.2010 u 13:15

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Stipe Mesić nije želio komentirati je li se predsjednik Ivo Josipović ispričao zbog agresije RH na tu zemlju ili je samo izrazio žaljenje. Mesić je istaknuo da se on ispričao barem tri puta, a iz ureda Harisa Silajdžića poručuju da zlonamjernici pokušavaju iskriviti njegove jasne poruke

Predsjednik Ivo Josipović  sam je u srijedu navečer, u razgovoru sa studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, rekao da je njegov govor u Parlamentu BiH krivio interpretiran tvrdeći da se nije ispričavao za rat i podjele, nego da je izrazio žaljenje zbog zbivanja iz prošlosti. Neki su to protumačili kao predsjednikovo reteriranje pa je ostalo visjeti u zraku je li se ispričao ili nije.

'Najviše vam on može reći. Ja nisam pozvan da analiziram predsjednikove govore', kratko je odgovorio predsjednik Stipe Mesić. On smatra da se svim žrtvama treba pokloniti bez obzira na to s čije strane su te žrtve nastale.

'Ja sam se jednom ispričao, pa drugi put, pa treći put. Ispričao sam se svima onima koji su zloupotrebom hrvatskog imena učinili zlo bilo kome ili zločin, ili zlo ili na bilo koji način nepravdu. Dakle, ja sam se okvirno svima ispričao zbog onih koji su zloupotrijebili hrvatsko ime', objasnio je bivši predsjednik.

Do komentara najnovije zavrzlame pokušali smo doći i od predsjedavatelja predsjedništva BiH Harisa Silajdžića. U njegovo ime odgovorio nam je Damir Arnaut, njegov savjetnik za ustavno-pravna pitanja, koji kaže: 'Predsjednik Josipović jasno je izrazio duboko žaljenje zbog politike Republike Hrvatske u BiH tokom '90-ih, i to je velika, državnička, gesta. Obje zemlje pretrpjele su štetu zbog te politike i svatko dobronamjeran žali što je došlo do sukoba koji su odvratili i pažnju i resurse od borbe protiv srbijanske agresije čiji je cilj bio istrebljenje i čišćenje i hrvatskog i bošnjačkog naroda. S druge strane, samo zlonamjernici sada pokušavaju iskriviti jasne riječi i poruke koje je predsjednik Josipović odaslao u Sarajevu.'