MEĐUNARODNI FOLKLORNI FESTIVAL

Zlatna sopela udružena sa Sajmom hrvatskog blaga

Detalji 44. međunarodne smotre folklora5

Detalji 44. međunarodne smotre folklora5

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Svečanim mimohodom sudionika u nedjelju u 20 sati na Trgu slobode u Poreču svečano se otvara Međunarodni folklorni festival Zlatna sopela

Jedanaesto izdanje jedinog domaćeg festivala folklora s certifikatom svjetske folklorne organizacije (CIOFF) ugostit će 19 folklornih skupina iz Istre, Primorja i Dalmacije te Italije, Makedonije, Portugala, Slovenije, Srbije, Turske, SAD-a i Vijetnama.

Prvi put u sklopu devetodnevnog festivala održava se i Sajam hrvatskog blaga, koji objedinjuje izložbu tradicionalnih obrta, suvenira te autohtonih i ekoloških proizvoda. Kako je istaknula voditeljica projekta Kornelija Kenđer iz udruge Bio Istra, na sajmu se očekuje više 50 samostalnih izlagača.

Pod pokroviteljstvom Istarske županije, kao gosti manifestacije, obiteljska poljoprivredna gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije predstavit će se paletom tipičnih slavonskih gastronomskih proizvoda.

Kako je istaknuo Ante Cukrov iz udruge Musicistra, u ovogodišnji folklorni festival uključeni su i istarsko dvoglasje te dalmatinsko-lička ojkalica, koji su kao zaštićena nematerijalna kulturna baština upisani na listu UNESCO-a, a posjetitelji će također imati priliku i uživo vidjeti izradu tradicionalnog istarskog instrumenta roženica.

Folklorni susreti Zlatna sopela održavaju se s motom 'Dijalog tradicijskih kultura jadransko-jonskih prostora' do 2. srpnja, svakodnevno s početkom u 19 sati na glavnom porečkom trgu, a ovogodišnju izvedbu omogućila je Turistička zajednica Grada Poreča potporom u iznosu od 390 tisuća kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi