POGLED U BUDUĆNOST

ZG Arenu ćemo platiti između 240 i 300 milijuna eura

19.01.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Mogu li i hoće li Grad Zagreb i Vlada RH otkupiti Arenu Zagreb? Ako je suditi prema onom što je šef gradskih financija Slavko Kojić rekao za Zagreb News, razmišlja se o tome da se digne kredit na kraći rok kojim bi se financirao njezin otkup

Ako dođe do toga, bit će zanimljivo vidjeti po kojoj cijeni će se dvorana otkupiti. Naime, prema važećem Ugovoru, Arena se od Ingre može otkupiti nakon sedam godina po cijeni od 80,3 milijuna eura. To znači da bi, ako bi se otkupila 2016. stajala minimalno 132, 8 milijuna eura (80,3 otkup plus plaćena sedmogodišnja zakupnina i operativni troškovi 52,5 milijuna eura). Naglašavamo minimalno, jer se već nakon dvije godine pokazalo da će godišnji operativni troškovi biti puno veći od 300.000 eura kako je to tvrdio gradonačelnik Milan Bandić uoči početka njezine gradnje

Kao i svaki, tako se i ovaj ugovor može raskinuti ako se zainteresirane strane nađu oko neke cijene ranije.

Tvrdili su Bandić i bivši premijer Ivo Sanader da će, ako se ne otkupi ranije, Arena u 28 godina građane stajati 210 milijuna eura (7,2 milijuna godišnja zakupnina i 300.000 operativni troškovi), ali se i to pokazalo lažnim ne samo zbog operativnih troškova koji su u dvije godine narasli na 1,2 milijuna eura, već i zbog toga što u Sporazumu i dodatku Ugovora, što ih je tportal.hr prije nekoliko dana objavio, stoji i Indeks rasta potrošačkih cijena (CPI) koji se počinje primjenjivati ako se Arena ne otkupi nakon sedam godina.

Kako se ne zna kolika će inflacija biti do 2016. godine, tako je nemoguće i izračunati koliko bi rata zakupnine te godine mogla iznositi. Pod pretpostavkom da inflacija svake godine iznosi kao 2009. kada je bila 1,9 posto, rata za zakupninu 2016. umjesto 7,2 milijuna eura bila bi 8,21 milijun eura.

Nakon te godine sve daljnje rate do isteka zakupa 2036. godine bile indeksirane sukladno Ugovoru, pa bi pod uvjetom da inflacija do 2036. svake godine bude 1,9 godišnja rata bi iznosila 7,33 milijuna eura. U tom slučaju bi se od 2016. do 2036. samo za zakup bez operativnih troškova izdvojilo 154 milijuna eura

Kada tome pridodamo minimalnih 58 milijuna eura u prvih sedam godina plus 8,2 milijuna za osmu godinu i milijun eura za operativne troškove u toj godini, iznos se penje na 221 milijun eura, i to je još uvijek bez operativnih troškova za razdoblje od 2016. do 2036. Ako troškovi budu na razini današnjih milijun eura, što je teško za očekivati, cijena Arene dosegnut će 241 milijun eura.

No to su samo pretpostavke, jer je inflacija u Hrvatskoj konstantna pojava. Ono što je sasvim jasno jest to da će Arena koštati više nego što se pričalo. Koliko? Minimalno 240 milijuna eura iako ni brojka od 300 milijuna eura uz inflaciju i rast operativnih troškova, do kojih će doći što je dvorana starija i što u njoj bude veći protok ljudi, nije nemoguća. Međutim, točnu brojku nitko ne može pouzdano reći, ali možda gradonačelnik i to prizna kao što je prije nekoliko dana priznao da ne zna koliki će biti operativni troškovi Arene u budućnosti.

Sve to na kraju ne mora ići na teret poreznih obveznika, jer kada bi Arena poslovala s većim prihodima, jedan dio od tog novca išao bi za smanjenje godišnjih rata. Ali to je jedna druga priča u kojoj Zagrebački holding poteže na jednu, a Grad Zagreb na drugu stranu.