IZDVAJANJE GUBITAŠA

ZET izletio iz Holdinga, što građani imaju od toga?

05.06.2014 u 13:30

Bionic
Reading

ZET više nije dio Holdinga. Najveći gradski gubitaš ubuduće će biti samostalno trgovačko društvo, odlučili su to zastupnici u Gradskoj skupštini 41 glasom 'za' i bez ijednog protiv

Što će izdvajanje donijeti krajnjim korisnicima, građanima nije poznato, ali bi, prema najavama iz gradske megatvrtke, na taj način trebalo lakše provesti restrukturiranje. U ZET-u je danas više od četiri tisuće zaposlenih od kojih bi, prema neslužbenim procjenama, oko deset posto moralo otići.

Izdavanjem iz Holdinga, prema tumačenju Uprave, Kolektivni ugovor vrijedio bi još samo godinu dana, a nakon toga postaju upitna sva prava, a nepoznanica je hoće li plaće ostati na razini na kojoj su sada.

Tomislav Stojak (HNS) podsjetio je da isti ljudi koji su prije osam godina osnovali Holding sada ga demontiraju.

'Tada su bile obećavane uštede i davana ista obrazloženja kao i danas. Govorilo se tada da će se u četiri godine ostvariti šest milijardi kuna ušteda. Kaže se, 'kamen po kamen, palača', a ovdje je kriška po kriška da dobijemo ništa', istaknuo je Stojak.

Ćazim Kardašević
(SDP) kazao je da za odluku nedostaje osnovna analiza što izdvajanje ZET-a donosi. Slična razmišljanja bio je i Dražan Bilokapić (HDZ) koji je napomenuo da ZET dobiva 750 milijuna kuna subvencija od Grada i da je obećavano da će sve biti transparentnije i jeftinije.

'Iste razloge nudili ste nam za udruživanje i sada za razduživanje. Zna li tko što će biti za šest mjeseci?' upitao je Bilokapić.

Međutim, odgovor nije dobio.