TISUĆE NA ULICAMA

Žestoki prosvjed desničara i crkvenih aktivista protiv povorke ponosa u Beogradu, obratio se i Porfirije

11.09.2022 u 23:02

Bionic
Reading

Tisuće vjerskih i desničarskih aktivista izašle su na ulice Beograda pozivajući vlasti da zabrane povorku ponosa koja je planirana za sljedeći vikend.

Među prosvjednicima, koji su nosili veliku zastavu Srbije, bile su skupine koje su izvikivale slogane podrške Rusiji, dugotrajnom srpskom savezniku, kao i nacionalističke i krajnje desničarske slogane.

Kolona motorista koja podržava politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina i rusku invaziju na Ukrajinu, upalila je motore u znak podrške okupljenima koji su se uputili prema beogradskog katedrali svetog Save kako bi se pomolili.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je u propovijedi da EuroPride prijeti tradicionalnim obiteljskim vrijednostima.

"Žele oskvrnuti svetost braka i obitelji i nametnuti neprirodnu zajednicu kao zamjenu za brak", rekao je okupljenima.

  • +3
Prosvjed protiv LGBTIQ parade u Beogradu Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u subotu da je bilo prijetnji protiv prosvjeda i da je na policiji hoće li ga prekinuti.

LGBTIQ i skupine za zaštitu ljudskih prava ponavljale su da će okupiti sljedeću subotu čak i ako vlasti otkažu povorku ponosa.

Gay seks je legalan u Srbiji, no istospolni brakovi nisu dopušteni i aktivisti tvrde da se LGBTIQ osobe suočavaju s neprijateljstvom i diskirminacijom.

Srbijanske vlade su u prošlosti zabranjivale povorke ponosa, a neki događaji ranih 2000-ih su bili obilježeni nasljem.

Mnogi su u gomili koja se okupila u nedjelju u znak podrške Moskvi mahali ruskim zastavama, u zemlji gdje vlada pokušava uravnotežiti svoje ambicije da se pridruži Europskoj uniji sa svojim dugogodišnjim vezama s Rusijom i Kinom.

Bruxelles je rekao da Srbija treba provesti niz reformi kako bi postala članica, uključujući poboljšanje vladavine prava i stanja ljudskih i manjinskih prava.