BEZ KONKRETNIH ISKORAKA

Ženevski pregovori o Siriji bez napretka

30.11.2017 u 19:27

Bionic
Reading

Predstavnici zaraćenih strana u Siriji u četvrtak su sjedili udaljeni samo nekoliko metara u odvojenim sobama tijekom mirovnih pregovora Ujedinjenih naroda, no posrednik te organizacije Staffan de Mistura nije ih doveo za isti stol što bi predstavljalo mali iskorak

Prethodni razgovori nisu urodili plodom, a de Mistura se na njima selio iz hotela u hotel, sastajući se odvojeno s nekoliko delegacija. Novoosnovana ujedinjena opozicija otvorila je mogućnost ujedinjenijih pregovora, što bi moglo ubrzati učinkovitost razgovora.

Iako su dvije delegacije bile u isto vrijeme u zgradi UN-a, de Mistura ih je razdvojio i posjećivao ih naizmjence.

'Održavamo susrete koje bi mogli nazvati razgovorima bliske udaljenosti', poručio je opozicijskoj skupini, nakon što je slično rekao delegaciji vlade, prepustivši ih svom zamjeniku dok bi odlazio na razgovore neprijateljskoj strani. 

Nakon nekoliko sati razgovora, glavni pregovarač sirijske vlade Bašar al-Džafari i njegov kolega iz opozicije Nasr Hariri odvojeno su otišli, bez komentara. 

Hariri je u srijedu istaknuo da je spreman za izravne razgovore i pregovore bez preduvjeta o završavanju šestogodišnjeg rata. 

Naglasio je da bi njegove prve riječi Džafariju bile kako se 'usprkos svim zločinima počinjenima u Siriji, nada da će režim biti spreman staviti sirijski narod na prvo mjesto'. 

Ako se dvije strane susretnu, to neće biti njihov prvi sastanak u istoj sobi. De Mistura je u veljači razljutio Džafarija pozvavši obje strane na ceremoniju otvaranja pregovora.

  • +5
Sirija Izvor: Reuters / Autor: ERIK DE CASTRO

Predstavnik UN-a tad je toplo dočekao delegate opozicije koje vlada predsjednika Bašara al-Asada smatra teroristima. Džafari i njegov tim napustili su prostoriju. 

Jedan zapadni diplomat je predvidio sukob ako se dvije strane susretnu za istim stolom gotovo sedam godina nakon početka rata, no istaknuo je da 'sponzorske' države koje podržavaju pregovore, uključujući Sjedinjene Države i Rusiju, tada mogu natjerati delegacije da komuniciraju. 

Europski diplomat je očekivao da će oporba biti 'pragmatična i fleksibilna', no postojala je mala šansa za napredak. 

'Mislim da su nam potrebni mali koraci, a u posljednjim godinama smo postigli jako mali napredak, većinom zbog odbijanja režima da sudjeluje u pregovorima, pa bi sad bilo od velike pomoći kad bi postigli neke male korake i krenuli prema napretku'. 

U ratu u Siriji dosad je poginulo na stotine tisuća ljudi, a više od 11 milijuna je napustilo svoje domove. Prethodne runde pregovora vodile su se oko zahtjeva opozicije da Asad napusti funkciju, što se uporno odbija. 

Otkad se Rusija priključila ratu na njegovoj strani prije dvije godine, Asad i saveznici su ponovno osvojili sve veće gradove iz ruku pobunjenika. 

Zbog toga se uoči ovotjednih razgovora očekivalo da bi oporba mogla ublažiti svoje zahtjeve. No oni i dalje žele Asadov odlazak i prijelaznu vladu.