sastanak u ovalnom uredu

Trump pohvalio 'izniman' posao UN-ova glavnog tajnika

20.10.2017 u 22:06

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump odao je u petak priznanje glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Guterresu, ocijenivši da je obavio 'izniman' posao na dužnosti glavnog tajnika te organizacije koju je preuzeo u siječnju

Opetujući svoje stajalište da UN ima 'golem potencijal', Trump je istaknuo da je nužno provesti reforme i da je bivši portugalski premijer kadar to učiniti.

'Potrebni su sreća i talent, a on ga ima', rekao je, okrenuvši se prema Guterresu tijekom njihova susreta u Ovalnom uredu.

'Obavili ste izniman posao u UN-u', dodao je, ustvrdivši da se s Guterresom sprijateljio i prije nego je stupio na predsjedničku dužnost.

'Mislim da će se u UN-u dogoditi stvari kakve još niste vidjeli', rekao je Trump koji je prije godinu dana u poruci na Twitteru napisao da je ta organizacija tek 'klub u kojemu se ljudi okupljaju, pričaju i zabavljaju'.

Guterres koji se s Trumpom sastao u prigodi zasjedanja UN-ove Opće skupštine u rujnu, istaknuo je da Washington i dalje mora biti sudionik na međunarodnoj pozornici, dok se mnoge zemlje brinu zbog američkog zaokreta prema izolacionizmu.

'Siguran sam da živimo u kaotičnom svijetu i da nam treba snažan, reformiran i moderniziran UN', istaknuo je glavni tajnik.