POTPUN KOLAPS

Svjetska banka: Sirija je zbog rata dosad izgubila 226 milijardi dolara

11.07.2017 u 22:53

Bionic
Reading

Građanski rat u Siriji stajao je dosad tu bliskoistočnu zemlju 226 milijardi dolara, priopćila je u ponedjeljak Svjetska banka

Kako se navodi u posebnom izvješću, iznos gubitka od 226 milijardi dolara ekonomisti Svjetske banke izračunali su prateći sadašnji i očekivani bruto društveni proizvod za isti period da rata nije bilo.

Analiza Svjetske banke također je pokazala da je najviše štete naneseno uništavanjem gospodarskih veza s drugim zemljama, čak više od ukupne vrijednosti uništene infrastrukture.

Valja napomenuti kako je sirijski BDP prije rata iznosio 60,2 milijarde dolara, dok je trenutno ta brojka daleko manja i iznosi oko 24 milijarde.

'Rat u Siriji presjekao je društvenu i gospodarsku proizvodnju zemlje. Broj žrtava je poražavajući, kao i broj uništenih institucija koje trebaju društvu ako želi funkcionirati. Njihov oporavak bit će veći izazov od obnove uništene infrastrukture', izjavio je Hafez Ganem, dopredsjednik Svjetske banke za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

U izvješću o ratom pogođenoj Siriji, u kojoj je broj žrtava narastao na 400.000, dok broj izbjeglica premašuje polovicu ukupnog stanovništva, ističe se kako je u prosjeku godišnje uništeno 538.000 radnih mjesta te da je nezaposleno čak 78 posto radno sposobnog stanovništva.

  • +5
Razaranja u Siriji dovela su do potpunog kolapsa Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Svjetska banka u svojem izvješću također upozorava na razoren sustav zdravstva i obrazovanja, kao i na redukcije električne energije i pitke vode.

'Činjenica da je nezaposleno više od devet milijuna Sirijaca imat će posljedice dugo nakon što prestanu borbe. Brojka od pet milijuna izbjeglih u kombinaciji s uništenim zdravstveno-obrazovnim sustavom te pothranjenošću izazvat će dugotrajne posljedice, osobito na najvažnije dijelove države, a to su ljudi', kazao je Saroj Kumar Jha, direktor podružnice Svjetske banke za Ujedinjene Arapske Emirate.