NAKON REKONSTRUKCIJE

Žene prvi put u većini u francuskoj vladi

20.03.2013 u 20:59

Bionic
Reading

Više žena u vladi može donijeti samo dobro, ocijenila je u srijedu Yamina Beguigui, ministrica zadužena za frankofoniju nakon rekonstrukcije u vladi koju sada čini 19 žena i 18 muškaraca.

U tu procjenu nije uračunat premijer Jean-Marc Ayrault. U lipnju je omjer sastava vlade (19 žena i 19 muškaraca) novog predsjednika Francoisa Hollandea naišao na odobravanje, a radilo se o događaju bez presedana. Rekonstrukcijom u utorak je u vladi jedan ministar manje, Jerome Cahuzac (proračun), kojeg je zamijenio Bernard Cazeneuve (ministar za europske poslove), kojeg je zamijenio Thierry Repentin (profesionalno obrazovanje) čije su dužnosti povjerene Michelu Sapinu (zaduženom za zapošljavanje), tako da nije imenovan novi ministar.

'Jedna žena više u vladi, možda se radi o rekordu. To je dobra vijest i mislim da donosi samo dobro', rekla je Benguigui u sklopu prvog svjetskog foruma frankofonih žena, koji je organizirala u Parizu, prenosi AFP. 'Jednakost u vladi se događa prvi put, ali muškarci ju ne prihvaćaju i ne mogu probaviti', dodala je u vezi s prvim skupovima posvećenim pitanjima narodnoj skupštini kada je intervencija ministrice okoliša Cecile Duflot popraćena zvižducima negodavanja zastupnika.

Benguigui je istaknula da je bila krajnje šokirana tim arhaičnim mačizmom, uvredljivim za žene. Na Prvom forumu žena frankofonije okupilo se 400 žena iz 77 frankofonih zemalja i bave se zaštitom temeljnih ženskih prava.