SAMO JEDAN MALI DIO

'Žena u crvenom' ne želi biti simbol turske pobune

06.06.2013 u 16:35

Bionic
Reading

Ceyda Sungur, žena u crvenom koja je postala simbol prosvjeda u Turskoj, skromno je izjavila za medije da ne želi biti ikona pobune jer je to pobuna cijelog naroda, a ona je samo jedan njen mali dio. Na društvenim mrežama zovu je 'žena u crvenom'

U laganoj ljetnoj haljini, s tankom ogrlicom oko vrata i torbom prebačenom preko ramena, djevojka prilazi demonstrantima na trgu Taksim u Istanbulu i u tom trenutku policajac s maskom prska je suzavcem, dok joj kosa leti uvis, a ona zgrčenog lica okreće glavu.

Ta fotografija obišla je svijet, a lijepa neznanka proglašena je ikonom pokreta protiv turskog premijera Tajipa Erdogana. Njene slike su također postale inspiracija za ulične grafite i crtače stripova u Turskoj i svijetu. 'Voljela bih da bez straha, kritike i seksističkog maltretiranja mogu obući takvu crvenu haljinu u centru Kaira', napisala je na Twitteru Egipćanka Zeinobia.

Međutim, Ceyda Sungur, kako se zove Turkinja u crvenom, izjavila je za CNN da ne želi svoju novostečenu slavu i da se zbog nje ne osjeća ugodno.


'Ono što se događa u Turskoj je ustanak naroda. Toliko drugih ljudi bilo je na trgu i oni su također poprskani suzavcem. Ja se ni po čemu ne razlikujem od njih', skromna je Sungur, koja inače predaje na odsjeku za urbano planiranje na Tehničkom fakultetu u Istanbulu. Njen odsjek odavno vodi bitku kako pomiriti ekonomski bum zemlje s potrebama naroda i zato su njeni studenti bili u prvim redovima prosvjeda za spas parka u centru grada. U peticiji, koju su ona i profesori i studenti arhitekture potpisali, kaže se da brze promjene u Istanbulu 'ne ugrožavaju samo naše profesionalno polje rada, već i našu životnu sredinu'.