POGINULO ŠESTERO LJUDI

Željeznička nesreća u Rudinama - nehaj!

14.07.2010 u 10:23

Bionic
Reading

Izvanraspravno vijeće splitskoga Županijskog suda vratilo je Županijskome državnom odvjetništvu optužnicu za prošlogodišnju željezničku nesreću u Rudinama uz obrazloženje da je po činjeničnom opisu riječ o kaznenom djelu počinjenom iz nehaja, doznaje se danas u splitskome ŽDO-u

ŽDO je 13. travnja na Županijskome sudu podigao optužnicu protiv pet osoba okrivljenih da su počinile teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti s neizravnom namjerom, zbog čega je lani 24. srpnja u željezničkoj nesreći u Rudinama poginulo šest osoba, a 55 ih je ozlijeđeno, među kojima više njih teško, te je počinjena višemilijunska šteta.

Optužnica je teretila bivšeg direktora HŽ-a Ivana Medaka, direktora tvrtke 'Intrade' Ivana Tomaškovića, savjetnika u toj tvrtki Jozu Bazinu, šefa protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Dragu Rogulja i vatrogasca DVD-a Branka Tišljara.

Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda zaključilo je da je po činjeničnom opisu prije riječ o kaznenom djelu počinjenom iz nehaja, za što je mjerodavan niži sud, a i predviđena manja zatvorska kazna. Po zaključku Županijskoga suda, dvojbeno je stajalište tužiteljstva da su optuženici bili svjesni da će retardant uzrokovati prokliznuće vlaka i tešku željezničku nesreću.