alternativni pravac

Raščišćava se pruga kraj Rijeke; teretni vlakovi voze preko Slovenije

14.12.2023 u 17:27

Bionic
Reading

Raščišćava se dionica pruge na kojoj se u ponedjeljak kraj Rijeke dogodio sudar teretnog vlaka i pružnog vozila, a teretni vlakovi voze iz Rijeke i prema Rijeci alternativnim pravcem preko Slovenije, izvijestili su u četvrtak iz HŽ Infrastrukture

Navode da se raščišćavanje pruge obavlja prema planu.

Radovi će se odvijati 24 sata, u smjenama, dok se željeznička infrastruktura ne osposobi za prometovanje, a teretni vlakovi već su počeli voziti iz Rijeke i prema Rijeci alternativnim pravcem preko Slovenije, tj. kolodvora Ilirska Bistrica, ističu iz HŽ Infrastrukture.

Kako je već ranije najavljeno, raščišćavanje pruge nakon željezničke nesreće moglo bi trajati sedam do deset dana.

Iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu izvijestili u četvrtak su da su istražitelji Agencije obavljali očevidne radnje od 11. do 13. prosinca te da je glavni istražitelj željezničkih nesreća pokrenuo 12. prosinca sigurnosnu istragu sudara teretnog vlaka i pružnog vozila.

Navode da je teretni vlak, nakon sudara, s obzirom na svoju masu i brzinu, odgurao pružno vozilo, došlo je do iskliznuća teretnog vlaka, sastavljenog od dvije lokomotive i 19 vagona natovarenih kukuruzom te je došlo do značajnih oštećenja na jednoj lokomotivi, na svim teretnim vagonima i na željezničkoj infrastrukturi.

  • +26
Prevrnuti vlak kod Rijeke Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Konačno izvješće o nesreći u kojem će biti utvrđeni ključni sigurnosni čimbenici koji su uzrokovali ili doprinijeli nesreći bit će objavljeni na stranicama Agencije.

U ponedjeljak ujutro, između kolodvora Meje i Škrljeva nedaleko Rijeke došlo je do sudara teretnog vlaka prijevoznika Rail Cargo Carrier – Croatia, koji je prevozio kukuruz i pružnog vozila TMD HŽ Infrastrukture,

Teretni vlak, koji se iz Mađarske kretao prema Rijeci, iz nepoznatih razloga nije se zaustavio u kolodvoru Meja, što je bilo obavezno te je, nakon što je prošao kroz kolodvor, na otvorenoj pruzi naletio na pružno vozilo za održavanje željezničke infrastrukture.

Pretpostavlja se da su otkazale kočnice teretnog vlaka, nakon čega je dio teretnog vlaka iskočio iz tračnica, a teret se rasuo.