australske ljepote

Želite privatni otok? Ovdje to možete realizirati vrlo povoljno

29.12.2021 u 22:12

Bionic
Reading

Sve više Australaca si sada ispunjava želju da ode na pusti otok. I to vrlo povoljno. Jer, neki privatni otoci jeftiniji su od obiteljske kuće u Sydneyu.

Divljina nastanjena egzotičnim životinjama poput klokana ili ježa mravojeda, sve to skupa okruženo kristalno bistrim plavetnilom mora. Jedino što ukazuje na civilizaciju je koliba usred zelenila. Craig Beckey je uradio ono o čemu mnogi samo maštaju: kupio je vlastiti otok. Njegov minijaturni raj se zove Worthington Island, površine je 280.000 kvadratnih metara i nalazi se u jednom kanalu ispred obale savezne države Queensland, tropskog područja omiljenog i kod turista.

'Nikada nisam planirao živjeti na nekom otoku no kada sam vidio jednu TV reklamu odmah sam postao znatiželjan', rekao je Beckey, piše Deutsche Welle.

Cijena? Prava sitnica: oko, preračunato, 244.000 eura. U usporedbi s ostalim cijenama nekretnina u Australiji zaista prava sitnica. Prosječna cijena za kuću u Sydneyu se kreće oko 887.000 eura. Prema podacima agencija za prodaju nekretnina, cijene su posljednje godine porasle za 20 posto.

No nisu samo cijene nekretnina na kopnu potaknule trend kupnja vlastitog otoka. 'Od početka pandemije je porasla potražnja. Gradsko stanovništvo koje prije nije ni pomišljalo napustiti gradsku vrevu sada traži idilu u prirodi', kaže Richard Vanhoff, trgovac nekretninama specijaliziran upravo za privatne otoke. Tom trendu je sada pridonijelo i sve jače prihvaćanje rada od kuće za poslodavce.

Potpuna izolacija, sloboda i mir je ono što većinu potencijalnih kupaca privlači kad je kupnja privatnog otoka u pitanju. No život na vlastitom otoku je povezan i s mnogo posla. 'Nije svaki privatni otok idila s pješčanom plažom. Worthington otok recimo izgleda kao velika skupina guste vegetacije okružena vodom', kaže Craig Beckey. 55-godišnjak je mnogo vlastitog rada uložio u to da na otoku stvori uvjete za život.

No dobra dio svog posla obavlja još uvijek s kopna. Ovisan je često o pomoći svoje partnerice i obitelji koja živi na kopnu. I sve što mu je potrebno na otoku, uključujući i građevinski materijal, mora stati u čamac.

Njegova nastamba je opskrbljena solarnim panelima, kada je oblačno, u pomoć uskače strujni agregat. Tu je još i roštilj na plin, pravi WC još treba biti izgrađen. 'Vrijeme koje provodim ovdje prolazi u pecanju, lovu na rakove i – opuštanju', kaže Beckey.

Australija ima 8.222 otoka, oko 2.000 od toga u sunčanom Quennslandu, najpoznatija grupa otoka Whitesunday Islands leže direktno ispred Velikog koraljnog grebena. No samo mali broj otoka smije biti prodan privatnim osobama. 'Potražnja je daleko veća od ponude', kaže makler Vanhoff.

Craig Beckey je dobro prošao s cijenom za svoj otok. 'Otoci se uglavnom kreću u rasponu od jednog do tri milijuna dolara ali imamo i otoke za 40 milijuna u ponudi', kaže Vanhoff.

Beckey je tu skromniji: želja mu je sagraditi kuću s pogledom na more u kojoj misli provesti predvečerje svog života.