SRBIJA IZMEĐU DVIJE VATRE

'Želimo graditi odnose sa Zapadom, ali i Rusijom'

19.02.2015 u 19:25

Bionic
Reading

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju David McAllister, koji u četvrtak boravi u posjetu Beogradu, izrazio je potporu reformskim mjerama koje poduzima srbijanska vlada te ocijenio da će Srbija 2015. godine vrlo izvjesno zabilježiti napredak na svom putu približavanja europskim integracijama

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić upoznao je izvjestitelja Europskog parlamenta s gospodarskim i mjerama fiskalne konsolidacije te drugim mjerama koje vlada u Beogradu provodi da bi osigurala unutarnju i regionalnu gospodarsku i političku stabilnost, priopćeno je iz ureda premijera.

Uoči usuglašavanja i glasovanja o rezoluciji o procesu europskih integracija Srbije u Europskom parlamentu Vučić i McAllister razgovarali su u Beogradu o situaciji u Srbiji, briselskom dijalogu s predstavnicima Kosova, regionalnoj suradnji i drugim pitanjima važnim za proces približavanja europskim integracijama, a sastanku je nazočio i šef izaslanstva EU u Srbiji Michael Davenport.


Kako je priopćeno iz srbijanske vlade, McAllister je podupro reformske mjere vlade ocijenivši da je napredak Srbije na njenom europskom putu u 2015. godini 'ne samo moguć, nego i realan'.

Izvjestitelj EP sastao se odvojeno i sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem koji mu je potvrdio da Srbija neće odustati od europskog puta te kazao da 'postoje brojne opstrukcije' onih koji ne žele da Srbija bude dio europske obitelji.

Izrazivši nadu da će prva pregovaračka poglavlja s EU biti otvorena do kraja godine, Nikolić je istaknuo da su reforme u Srbiji u tijeku, da se uspostavlja pravna i gospodarska stabilnost i stvaraju uvjeti za što skorije otvaranje prvih poglavlja, priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

'Mi želimo graditi izuzetne odnose sa Zapadom, ali pri tome ne želimo rušiti takve odnose s Istokom, prije svega s Rusijom', naglasio je Nikolić. McAllister će se tijekom posjeta Srbiji sastati i s predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, predstavnicima oporbe i nevladina sektor