NOVi FRONT

Zelenski zaratio s oligarsima, udario tamo gdje ih najviše boli; jedan je u uredu držao morske pse, drugi je spominjao 'veze' u Hrvatskoj

08.11.2022 u 11:57

Bionic
Reading

Ukrajinske vlasti nacionalizirale su pet strateških kompanija u skladu sa zakonom o ratnom stanju. Nacionalno povjerenstvo za vrijednosne papire i tržište dionica navelo je da je riječ o proizvođaču motora Motor Sich, energetskim tvrtkama Ukrnafta i Ukrtatnafta, proizvođaču vozila AvtoKrAZ i proizvođaču transformatora Zaporozhtransformator. Tvrtke su povezane s istaknutim poslovnim ljudima Igorom Kolomojskim, Vjačeslavom Boguslajevim i Kostantinom Ževagom

Jaroslav Železnjak, prvi zamjenik predsjednika parlamentarnog odbora za financije, poreznu i carinsku politiku, najavio je da će poslovni ljudi dobiti odštetu u roku od godinu dana od završetka ratnog stanja. Nacionaliziranim udjelima, čija veličina nije navedena, upravljat će ukrajinsko ministarstvo obrane. A tko su poslovnjaci kojima je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upravo stao na žulj?

Američki The Spectator piše da je ukrajinski državljanin Igor Kolomojski jedan od najozloglašenijih oligarha s prostora bivšeg Sovjetskog Saveza. Nadgledao je transnacionalno pranje novca povijesnih razmjera, pri čemu se koristio i američkim gradovima, uključujući manja urbana središta diljem Srednjeg zapada. Mimo fokusa istražitelja oprane su stotine milijuna dolara. Kolomojski je 'upravljao jednom od najvećih Ponzijevih shema u svjetskoj povijesti i na kraju je postao jedan od najvećih posjednika nekretnina u srednjoj zapadnoj Americi'.

Rođen u sovjetskoj Ukrajini 1963., Kolomojski je u tranziciji slijedio niz drugih oligarha, stavljajući u džep poduzeća koja su nekoć bila u državnom vlasništvu, od željezara do plinskih bušotina. Pritom je imao dvije poslovne prednosti: poznavanje metalurgije i surovost zbog koje su od njega zazirali čak i drugi oligarsi.

Angažirajući se u tzv. reiderstvu, što je ruski fenomen nezakonitog oduzimanja imovine i kompanija, navodno je na platnu listu stavio i brojne suce. Forbes je svojedobno izvijestio o stotinama unajmljenih razbojnika naoružanih bejzbolskim palicama, željeznim šipkama, plinskim pištoljima i motornim pilama kako nasilno preuzimaju čeličanu na koju je Kolomojski bacio oko. U drugom slučaju predvorje ruske naftne kompanije koju je želio preuzeti prekrio je ljesovima. Poput punokrvnog bondovskog negativca, čak je u svom uredu držao akvarij za morske pse i hranio ih krvavim mesom pred pojedinim gostima.

Istovremeno, njegovao je dobar imidž u javnosti. Često nasmijan i bucmast, dobio je nadimak Benja, po umiljatom lavu iz sovjetskog crtića. Do sredine 2010-ih Kolomojski je već bio jedna od najmoćnijih osoba u Ukrajini. Oligarh je čak proširio svoj portfelj kako bi nadgledao jednu od najvećih ukrajinskih banaka, PrivatBank, a nakon revolucije u Ukrajini 2014. pretvorio se u velikog domoljuba te je financirao novu miliciju u središnjoj Ukrajini. Nova vlada prva je propitala njegovo bogatstvo, šokirana nestankom milijardi iz PrivatBanka, koje je Benja već iznio iz zemlje.

Ipak, predsjednik Volodimir Zelenski ne bi bio tu gdje je danas bez Kolomojskog. Kao glumac i zabavljač, Zelenski je radio za oligarhovu medijsku mrežu, a ona je podržala i njegovu kandidaturu. Zapravo, Zelenskog su doživljavali upravo kao kandidata Kolomojskog: jednog njegovog odvjetnika uzeo je za savjetnika, a održavao je sastanke s oligarhom čak i dok je vodio kampanju kao 'antioligarh'. Početkom 2021. Zelenski je navodno prekršio pravila karantene zbog covida i priredio rođendansku proslavu u stanu Kolomojskog u Kijevu.

  • +9
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: Hannibal Hanschke

Danas su Zelenski i Kolomojski 'dva svijeta'. Oligarh sada poziva ​​na novo partnerstvo između Ukrajine i Rusije, a kada se to dogodi, rekao je Kolomojski, 'NATO će zaprljati svoje hlače i kupiti Pampers'. Zelenski je pak vođa nacije u ratu, čije su bogatstvo opljačkali pohlepni oligarsi poput njegova dojučerašnjeg patrona Kolomojskog.

Boguslajev iza rešetaka

Vjačeslav Boguslajev, čelnik korporacije Motor Sich, jednog od vodećih svjetskih proizvođača zrakoplovnih motora sa sjedištem u Zaporižji, uhićen je u listopadu pod sumnjom za suradnju s Rusijom. Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) izvijestila je da je Boguslajev uhićen u sklopu krim istrage o opskrbi Rusije motorima i opremom za vojne letjelice. Optužen je za suradnju s predstavnicima ruskog Rosteca, jednog od glavnih proizvođača oružja.

Smatra se da je Rusija koristila nabavljenu opremu za proizvodnju i popravke svojih borbenih helikoptera tipa Ka-52, Mi-28 i Mi-8. U transkriptima koje su Ukrajinci objavili Boguslajev je razgovarao s ruskim generalom Anatolijem Sitnovom, spominjući i to da je čelnicima ruskih kompanija za proizvodnju i popravak helikoptera predložio da se ukrajinski motori isporuče u Rusiju preko Hrvatske, Kazahstana ili Kirgistana.

U nastavku je dio njihova dijaloga.

'Boguslajev: Spremni smo vam poslati rezervne dijelove. Razmislite, hoćete li kroz Hrvatsku ili gdje ste ono bili, u Crnoj Gori? Imali ste tamo nekog svog.

Sitnov: Imamo Hrvatsku, Kazahstan ili Kirgistan.

Boguslajev: Izračunat ćemo koliko možemo, a vi odlučite kako i preko koga.'

Ževago pobjegao u London

U nizu ukrajinskih bogataša koji su sudjelovali u vlasti, bilo kao zastupnici u parlamentu, bilo kao članovi drugih važnih državnih struktura, našao se i milijarder Kostantin Ževago, bivši zastupnik iz Vrhovne rade, čije se bogatstvo procjenjuje na 2,4 milijarde dolara. On je vlasnik banke i rudnika, kao i tvornice automobila AvtoKrAZ, ujedno proizvođača vozila za vojni transport. Godinama je bio blizak s nekadašnjom premijerkom Julijom Timošenko, a nakon što se našao pod istragom poslovanja banke većinu vremena provodi u Londonu.