PRAVO NA SAMOOBRANU

Zelenski pred Vijećem sigurnosti: Pomaganje Ukrajini znači obranu Povelje UN-a

20.09.2023 u 20:14

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski branio je u srijedu u govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a naoružavanje Kijeva, nametanje sankcija Moskvi i potporu UN-ovim rezolucijama kao obranu osnivačke Povelje Ujedinjenih naroda.

Zelenskij je doputovao u New York kako bi osobno nazočio sastanku Vijeća sigurnosti prvi put od početka ruske invazije u veljači 2022. Vijeće se od tada sastalo desetak puta, ali nije moglo ništa poduzeti u vezi rata jer Moskva ima pravo veta.

"Ukrajina primjenjuje pravo na samoobranu", rekao je Zelenski. "Pomaganje Ukrajini oružjem u tome, nametanje sankcija i vršenje sveopćeg pritiska na agresora, kao i glasanje za relevantne rezolucije, znači pomaganje u obrani Povelje UN-a."

Ukrajina i zapadne zemlje uspješno su diplomatski izolirale Rusiju u UN-u gdje je 193-člana Opća skupština premoćnom većinom glasova nekoliko puta glasala za osudu invazije i pozvala Moskvu da povuče svoje snage. Argument je jednostavan: Rusija je prekršila Povelju UN-a iz 1945.

Zelenski je govorio i o reformi UN-a, osobito proširenju Vijeća sigurnosti, temi koja je važna mnogim članicama UN-a, posebice zemljama u razvoju na globalnom jugu.

"Ne bismo trebali čekati da agresija završi. Moramo djelovati sada. Naša težnja za mirom trebala bi voditi reformu", rekao je.

  • +5
Volodimir Zelenski u UN-u Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u srijedu Vijeću da ruski rat u Ukrajini "pogoršava geopolitičke napetosti i podjele, prijeti regionalnoj stabilnosti, povećava nuklearnu prijetnju i stvara duboke podjele u našem sve više multipolarnom svijetu".

Vijeću bi se trebali obratiti i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik Antony Blinken.

Prije početka sastanka, ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzija prigovorio je što će se Zelenski obratiti Vijeću, kojim u rujnu predsjeda Albanija.

"Želim uvjeriti naše ruske kolege i sve ovdje da ovo nije posebna operacija albanskog predsjedništva", rekao je albanski premijer Edi Rama. "Za ovo postoji rješenje. Ako se slažete, zaustavite rat i predsjednik Zelenski neće govoriti."

Zelenski će se u četvrtak u Washingtonu sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, kongresnicima i vojnim dužnosnicima.