vijeće sigurnosti

Zelenski i Lavrov bi se mogli sastati po prvi put od početka rata

20.09.2023 u 08:32

Bionic
Reading

Očekuje se da će u srijedu na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski biti u središtu sastanka Vijeća sigurnosti, gdje bi se mogao po prvi put sastati s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom od početka ruske invazije na Ukrajinu

Sastanak između Zelenskog i njemačkog kancelara Olafa Scholza je također planiran za srijedu. Tema će biti ukrajinski zahtjev za projektilima Taurus, o čemu je Scholz dosad šutio. Prvo putovanje ukrajinskog predsjednika do sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku od početka rata shvaćeno je kao pokušaj da pridobije skeptične zemlje.

Također, Opća skupština započinje svoj drugi dan zasjedanja u srijedu, kada je zakazan, među ostalim, govor talijanske premijerke Giorgie Meloni.

Ovog ponedjeljka je UN započeo sastanak na vrhu posvećen ciljevima održivog razvoja. Očekuje se da će do utorka, sa stankom u nedjelju i ponedjeljak, više od 140 državnih poglavara i premijera govoriti na općoj raspravi. Ruski rat protiv Ukrajine će vjerojatno igrati važnu ulogu u mnogim govorima.

  • +9
Južna Ukrajina Izvor: Profimedia / Autor: Dmytro Smoliyenko / Sipa Press / Profimedia