prvi put uživo

Zelenski dobio dugi pljesak u UN-u: 'Otmica ukrajinske djece je genocid!'

19.09.2023 u 21:30

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u utorak Rusiju pred svjetskim čelnicima na Općoj skupštini UN-a da je počinila genocid otmicom ukrajinske djece te je poručio da Kijev radi na pripremi globalnog mirovnog samita.

U svom prvom obraćanju uživo Općoj skupštini UN-a nakon ruske agresije na njegovu zemlju 2022., rekao je da Ukrajina zna da je Rusija kidnapirala desetke tisuća djece.

"Mi pokušavamo djecu dovesti doma, a vrijeme prolazi. Što će im se dogoditi?", upitao se.

Ukrajinski je predsjednik rekao da se tu djecu u Rusiji uči da mrze svoju zemlju, a sve veze s njihovim obiteljima su pokidane. "To je jasan genocid", istaknuo je.

Na mirovni samit koji je u pripremi Zelenski želi pozvati sve svjetske čelnike koji se protive agresiji Rusije na Ukrajinu.

"Razgovori i važne razmjene mišljenja o provedbi mirovnog plana već su se održale u Hirošimi, Kopenhagenu i Džedi. A mi pripremamo svjetski samit o miru. Sve vas pozivam - sve vas koji ne tolerirate nikakvu agresiju - da zajedno pripremimo taj samit", kazao je.

Istaknuo je i da Rusija pokušava manipulirati globalnom nestašicom hrane kako bi dobila međunarodno priznanje okupacije ukrajinskog teritorija.

  • +5
Volodimir Zelenski u UN-u Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Zelenski je kazao kako se "okupator mora vratiti na svoju zemlju" te dodao da "Ukrajina čini sve kako bi osigurala da se nakon ruske agresije nitko u svijetu ne bi usudio napasti niti jednu zemlju".

Govor je završio riječima "Slava Ukrajini", a na kraju je dobio pljesak dug 30-tak sekundi.