washington nakon nyc

Zelenski putuje u SAD na sastanak s Bidenom

15.09.2023 u 14:27

Bionic
Reading

Volodimir Zelenski posjetit će američki Kongres sljedeći tjedan, prema medijskim izvješćima, nakon što je američki dužnosnik ranije rekao da se očekuje da će se ukrajinski predsjednik u četvrtak sastati s američkim predsjednikom Bidenom

Punchbowl News u petak je objavio da je posjet Zelenskog Kongresu okvirno zakazan za četvrtak.

Washington Post također je izvijestio da se Zelenski sprema u četvrtak otputovati u američki Kongres, dok je Wall Street Journal rekao da će se sastati s američkim zastupnicima.

Predstavnici Zelenskog i čelnici Kongresa nisu bili dostupni za komentare o izvješćima.

Očekuje se da će Zelenski sljedeći tjedan ići u Washington nakon svog putovanja u New York na sastanak Opće skupštine UN-a, rekao je američki dužnosnik za Reuters u četvrtak.

Njegov posjet dolazi u trenutku kada Biden, demokrat, provodi pritisak na američke zakonodavce da osiguraju dodatne 24 milijarde dolara za Ukrajinu i druge međunarodne potrebe usred tekuće ruske invazije.

Sva sredstva mora odobriti Kongres. Bidenovi kolege demokrati kontroliraju Senat SAD-a, ali republikanci tijesno kontroliraju Zastupnički dom Kongresa SAD-a i signalizirali su otpor zahtjevu za dodatno financiranje Ukrajine.

U američkom Senatu Ukrajina je od početka rata dobila široku potporu obiju stranaka. Ali kritike kontinuirane isplate pomoći nedavno su se povećale u Zastupničkom domu američkog Kongresa u kojemu republikanci imaju tijesnu većinu.

Zelenskij je posljednji put posjetio Washington u prosincu 2022. Tada se sastao s Bidenom i obratio se oba doma Kongresa na Kapitolu. SAD daje Ukrajini više vojne pomoći od bilo kojeg drugog saveznika kako bi se obranila od ruske invazije.

  • +11
Volodimir Zelenski na NATO summitu Izvor: EPA / Autor: Filip Singer