europski prvaci

'Zeleni' automobili u 2021. činili više od dvije trećine norveškog tržišta

03.01.2022 u 16:39

Bionic
Reading

Prodaja električnih i hibridnih automobila u Norveškoj porasla je prošle godine za 48 posto i činila je dvije trećine ukupne prodaje, pokazali su u ponedjeljak podaci udruženja za cestovni promet OFV

Norveška želi prva u svijetu zabraniti prodaju automobila na benzin i dizel, već 2025. godine, unatoč tome što se uvelike oslanja na proizvodnju nafte i plina.

Vlada je tako oslobodila građane obaveze plaćanja poreza na kupnju električnih automobila koji su sastavni dio cijene benzinaca i dizelaša.

Prošle je godine u Norveškoj prodano ukupno 176.276 novih automobila, za četvrtinu više nego u godini ranije, izvijestio je OFV. Otprilike dvije trećine činili su novi električni i hibridni automobili kojih je prodano 48 posto više nego u 2020.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla osvojio je 11,5 posto norveškog tržišta i prvi se puta u 2021. pozicionirao kao vodeći brend, ispred Volkswagena čiji je tržišni udio iznosio 9,4 posto.

Tesla je u nedjelju izvijestio o rekordnim isporukama automobila u posljednja tri mjeseca 2021., uspješno nadvladavši problem nestašice čipova zahvaljujući povećanoj proizvodnji u Kini.

Teslin Model 3 bio je prošle godine najpopularniji model u Norveškoj, ispred Toyotinog hibridnog RAV4, jedinog automobila među prvih 10 koji ima motor s unutarnjim izgaranjem, i Volkswagenovog električnog ID.4, na trećem mjestu.

  • +6
Tesla Izvor: EPA / Autor: WU HONG