masakr motornom pilom

Zelena Istra i inicijativa Za Lungomare protiv sječe stabala u Puli

15.01.2024 u 16:13

Bionic
Reading

Zelena Istra i inicijativa Za Lungomare u ponedjeljak su na pulskom Forumu poduprli aktiviste koji čuvaju stabla na šetalištu Lungomare, nakon što je tamo prije tjedan dana posječeno stotinjak stabala, jer pulska vlast proširuje nogometno igralište na okolnu šumu

Udruge zahtijevaju hitnu intervenciju nadležnih institucija kako bi se zaustavila daljnja bespravna sječa i kazneno procesuirale fizičke i pravne osobe koje su donijele takve odluke. Osim toga, po riječima Irene Burbe iz Zelene Istre, aktiviste su dočekali naoružani zaštitari, što je presedan u Hrvatskoj.

"Stotinjak posječenih stabala na Lungomare, gdje pulska vlast proširuje postojeće nogometno igralište, dočekalo je građane 8. siječnja bez obzira što su Hrvatske šume još u listopadu izvijestile da, dok traje spor između Pule i države oko vlasništva, neće izdati dozvole za sječu", rekla je Burba.

Smatra da gradska vlast traži rupe u zakonu kako bi izbjegla zakon, umjesto da bude primjer građanima. Poručuje da Zelena Istra i aktivisti imaju legitimno pravo na borbu protiv štetnih izmjena prostornih planova, usmjerenih isključivo na komercijalizaciju prostora.

Ustvrdivši kako se nogometni teren nalazi tik do planiranog hotela, koji se gradi u sklopu nekadašnjeg sportsko-rekreativnog centra Valkane, predstavnica inicijative Za Lungomare Ivana Nataša Turković zatražila je od pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića da poštuje obećanje o izmjeni UPU Lungomare, koji je građanima dao prije godinu i pol dana, te da iz plana izbaci ugostiteljske objekte. 

"Građani su se na referendumu izjasnili protiv hotela i ugostiteljskih objekata u šumici, no do danas gradonačelnikova obećanja nisu ispunjena, što ukazuje na prakticiranje autokratske vladavine", kaže Turković.