NAJAM DVORAne

Grad Pula izgubio na sudu od organizatora folk koncerta, Zoričić: Ako je to najveći problem...

09.01.2024 u 14:18

Bionic
Reading

Tvrtka Pula usluge i upravljanje izgubila je spor u slučaju koncerta Duška Kuliša, koji se trebao održati prošlog ožujka ali je otkazan nakon što je pulski gradonačelnik Filip Zoričić poručio da to nije primjerena glazba za ovo podneblje, što je navelo tvrtku da podnese tužbu.

Prema presudi Trgovačkog suda u Pazinu utvrđeno je da ugovor o korištenju Doma sportova u Puli, sklopljen 19. listopada 2022., nije otkazan ni raskinut niti je prestao, pa sada Pula usluge i upravljanje može podnijeti žalbu Visokom trgovačkom sudu.

Sudac Trgovačkog suda u Pazinu Damir Rabar presudio je tako u korist organizatora koncerta, tvrtke Cimar production d.o.o. iz Zagreba, s obzirom da je prihvatio tužbeni zahtjev u cijelosti i prvostupanjskom odlukom proglasio ugovor o najmu dvorane za održavanje spornog koncerta važećim.

Istodobno, sudac je odbio protutužbeni zahtjev tvrtke Pula usluge i upravljanje, kojim se tražilo poništenje spomenutog ugovora, jer smatra kako nije utemeljen argument pulske gradske tvrtke da organizator nije na vrijeme platio najam dvorane, odnosno nije prihvaćen argument da je tvrtka dovedena u zabludu.

U obrazloženju su navedena dva razloga zbog kojih je tuženik raskinuo ugovor. Prvi je što avans nije bio plaćen na vrijeme, a drugi što su bili u zabludi glede izvođača, s obzirom da je bio naveden samo naziv koncerta "Duško Kuliš i gosti", a kasnije se ispostavilo da su ti gosti Ana Bekuta, Dragan Kojić i Zorana Mićanović.

Sud je, međutim, oba argumenta odbio jer smatra kako neplaćanje avansa u roku nije moglo biti razlog za raskid ugovora jer je to trebalo biti izričito napomenuto u odredbama ugovora.

Po pitanju izvođača, sud je naveo kako "u samom ugovoru stoji da će nastupiti Duško Kuliš i njegovi gosti, pa je potpisom ugovora tuženik pristao i na nastup izvođača koji poimenično nisu navedeni u ugovoru".

Naknadno tuženikovo neslaganje s izvođačima kao gostima Duška Kuliša ne može imati značaj zablude niti prijevare, kako to navodi tuženik, kaže se u presudi Trgovačkog suda.

Zoričić poštuje odluku suda, IDS traži da on osobno plati štetu

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić rekao je u utorak kako poštuje prvostupanjsku presudu kojom je Grad Pula izgubio spor protiv firme koja je organizirala otkazani koncert Duška Kuliša u Domu sportova "Mate Parlov", ali kako proces još nije gotov, dok IDS traži da on osobno plati štetu.

"Presuda Trgovačkog suda u Pazinu je prvostupanjska i mi ne odustajemo od naša dva pravna zahtjeva – u pitanju je plaćanje predujma i činjenica da je najavljen jedan izvođač, a na plakatima su bila četiri izvođača. Naša gradska tvrtka žalit će se Visokom trgovačkom sudu, dakle, proces ide dalje", izjavio je Zoričić dodavši kako "nije ni pravnik ni sudac" i ne zna kakva će biti odluka suda.

"Kao gradonačelnik sam zaista sretan da su najveći problemi u ovom gradu za mog mandata glazba i porušenih sto stabala za nogometni teren", poručio je Zoričić.

Po ocijeni pulskog IDS-a "hirovite postupke gradonačelnika Filipa Zoričića građani Pule će ove godine plaćati kroz povećanje poreza na dohodak i povećanje komunalne naknade, dok on nastavlja s populističkim ponašanjem bez obzira na posljedice".

Stoga u IDS-u od Zoričića traže da osobno plati štetu koju, kako su naveli u priopćenju, "učestalo prouzrokuje svojom neodlučnošću, mijenjanjem mišljenja i nesposobnošću jer Puležanke i Puležani nisu dužni sanirati greške gradonačelnika iz svojih džepova".

Tolerancija, multikulturalnost i otvorenost uvijek su bili i bit će sinonim za Istru i to su vrijednosti koje IDS diše od prvog dana i koje su dio svih naših programa i politika. Takve vrijednosti u konačnici uvijek pobijede nad zabranama, ograničenjima i uvredama, a što nam je i potvrđeno ovom presudom“, poručio je predsjednik IDS-a Pule, Valter Boljunčić.

Dodao je kako "nestručnost, loše upravljanje ljudskim i financijskim resursima te nepoznavanje upravnih procesa svakim danom Pulu stavljaju u sve lošiju situaciju, a građane dovode do sve većih davanja".

Ustvrdivši kako je "cijena vlasti gradonačelnika Filipa Zoričića postala previsoka", koordinatorica pulskog Možemo! Dušica Radojčić izjavila je kako odgovornost u slučaju zabrane održavanja koncerta narodne glazbe u Domu sportova isključivo gradonačelnikova.

"Premda se na sudu pokušavao izvući prebacivanjem odgovornosti na direktora gradske tvrtke koja upravlja tim objektom, ta zabrana dogovorenog koncerta nije nimalo smiješna, Zoričić je praktički pokušao uvesti cenzuru i ograničiti slobodu izražavanja, što je vrlo opasno", zaključila je Radojčić.