press na markovom trgu

Zelena akcija: Niskougljična strategija je potpuni promašaj za ljude i klimu

21.05.2021 u 11:49

Bionic
Reading

"Strategija niskougljičnog razvoja", dokument koji treba biti glavna okosnica klimatske politike Hrvatske, potpuni je promašaj za ljude i klimu, poručili su u petak aktivisti Zelene akcije ispred Hrvatskog sabora, na čijem je dnevnom redu rasprava o tom dokumentu.

"Strategija niskougljičnog razvoja, dokument kakav je danas na raspravi u Saboru, nema ni vizije niti ambicije i jednostavno treba ići nazad na popravni. Mi ga smatramo promašajem", izjavio je novinarima predsjednik Zelene akcije Luka Tomac dok su aktivisti na Trgu sv. Marka istaknuli transparent na kojem je pisalo: "Niskougljična strategija: Potpuni promašaj za ljude i klimu".

Za taj dokument, koji se izrađuje još od 2012. godine, kaže da je sve samo ne okosnica jake, pravedne i brze klimatske i energetske tranzicije. Znanstvena zajednica već 20 godina upozorava da Hrvatska ima 10 godina vremena da napravi veliki zaokret u klimatskoj politici, a Vlada je ovim dokumentom pokazala da u tom desetljeću nema planove napraviti zaokret, nego odgađa klimatsku i energetsku akciju za razdoblje nakon 2030.

Tomac napominje da su troškovi prelaska na niskougljično društvo veliki, ali svake godine će nam se gomilati troškovi utjecaja klimatskih promjena na poljoprivredu i turizam, a kasnije i na energetiku. "Što više odgađamo akciju - to će nam teže i skuplje biti kasnije", ističe Tomac. 

Marija Mileta iz Zelene akcije kaže da "Strategija niskougljičnog razvoja" predviđa ulaganje, uvoz i daljnji razvoj fosilnih goriva sve do 2050., ali i nakon te godine.

"To podrazumijeva još barem 20 godina korištenja ugljena, te daljnjih istraživanja nafte i plina na teritoriju Hrvatske, još 40 godina uvoza plina preko LNG terminala na Krku, te korištenje plina u sektoru toplinarstva i u prometu", ističe Mileta. 

Najrelevantnija svjetska agencija za energetiku - Međunarodna energetska agencija, ovoga je tjedna upozorila da ove godine moramo prestati razvijati nova naftna i plinska polja i graditi nove elektrane na ugljen, ako želimo spriječiti katastrofalne klimatske promjene. 

"To nam jasno daje da znanja da ova strategija nije dovoljna i da Vlada treba ozbiljno shvatiti klimatsku krizu", poručila je Mileta.