negativan utjecaj na okoliš

Zelena akcija performansom pozvala Vladu da ne otvara Plomin 1 i da konačno odustane od ugljena

04.03.2021 u 14:08

Bionic
Reading

Zelena akcija u četvrtak je u središtu Zagreba održala performans s kojega je pozvala Vladu RH neka odustane od ponovnog otvaranja termoelektrane Plomin 1, pripremi zatvaranje TE Plomin 2 u pet godina, te 'hitno pokrene proces tranzicije prema obnovljivim izvorima.

Iz Zelene akcije su naveli kako su 'ironičnim performansom na Trgu bana Jelačića željeli ukazati na potrebu konačnog prestanka korištenja ugljena u energetskom sektoru'.

Dodaju da je u Hrvatskoj trenutno aktivna jedna termoelektrana na ugljen - Plomin 2, izgrađena 2000. godine. Uz nju, kažu, HEP planira ponovno otvoriti prastaru TE Plomin 1, izgrađenu još 1970. i zatvorenu 2017.

Zbog te namjere, Zelena akcija je tužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koje je HEP-u izdalo okolišnu dozvolu za taj projekt.

"Termoelektrane na ugljen imaju izrazito negativan utjecaj na klimu i onečišćenje zraka. Nikakve obećane modernizacije ovih postrojenja ne mogu eliminirati visoke emisije stakleničkih plinova koje će dodatno pogoršati postojeću klimatsku krizu", izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije. Smatra da je Hrvatskoj nužan hitan plan potpunog napuštanja ugljena.

"Dok brojne države najavljuju potpuno zatvaranje svih termoelektrana na ugljen u idućih nekoliko godina, Hrvatska dugoročno i dalje računa na njih. Uz sve to, Hrvatska posljednjih 20-ak godina više uopće nema vlastiti ugljen, već ga u potpunosti uvozi, dobrim dijelom iz Kolumbije gdje se zbog rudarenja krše ljudska prava", istaknuo je Ivčić.

“Era ugljena dolazi kraju, no unatoč tome, sve su Vlade i uprave HEP-a u proteklom periodu snažno zagovarale korištenje ugljena. Zbog toga, Hrvatska sada nema plan stvarne i učinkovite dekarbonizacije", upozorava Ivčić.

Istaknuo je kako brojne države imaju razvijene i vremenski determinirane planove za tzv. coal -phase-out, to jest prestanak korištenja ugljena u energetskom sektoru. Primjerice, Belgija je još 2016. zatvorila svoju posljednju termoelektranu na ugljen, a Austrija i Švedska su to napravile prošle godine. U Portugalu će posljednja termoelektrana na ugljen biti zatvorena ove godine, Velika Britanija i Irska će napustiti ugljen do 2025., Grčka do 2028, Finska i Nizozemska do 2029., a Danska i Mađarska do 2030.

U Zelenoj akciji kažu da su "nazadne energetske politike hrvatske vlade i HEP-a" njihovi aktivisti danas ironizirali performansom na središnjem zagrebačkom trgu u kojem su promovirali naslovnicu novina pod nazivom "‘Novi fosilist’, u stilu 70-ih godina prošlog stoljeća, kada je Plomin 1 pušten u pogon.

Na naslovnici su prikazali ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića koji u "disco" odijelu pleše oko TE Plomin, a glavni je naslov bio ironična poruka ‘Ugljen – super energetsko rješenje za 21. stoljeće’.