YU VOLONTERI

Žele uskrsnuti omladinske radne akcije

omladinske radne akcije

omladinske radne akcije

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Dva desetljeća nakon završetka tzv. radnih akcija, popularnih u bivšoj Jugoslaviji po svojem kolektivnom, dobrovoljnom radu, ideja volontiranja oživljena je od Ljubljane do Skoplja s obnovljenom voljom među mladim ljudima, piše SETimes

'Volontiranjem želimo približiti mlade ljude. Ova ideja je najbolja iz bivše Jugoslavije, u potpunosti prihvaćena od SAD-a i Europe', izjavio je za Zoran Stevoski, bivši volonter iz Makedonije i sudionik 10 dobrovoljnih radnih akcija diljem bivše Jugoslavije.

On je član kluba bivših volontera Obala mladih, nedavno osnovanog u Ohridu, s ciljem da potakne mlade na pravi put, daleko od nasilja.

Slične udruge danas postoje u gotovo svakom većem gradu u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji , Bosni i Hercegovini (BiH) i Crnoj Gori.

Posljednja radna akcija održana je oko godinu dana prije raspada bivše Jugoslavije 1990. godine, s ciljem pomoći u izgradnji cesta, željezničkih pruga, kolodvora, nasipa i ostale infrastrukture. Svake je godine oko 50.000 mladih sudjelovalo u tzv. omladinskim radnim akcijama.

Bivši dobrovoljci sjećaju se radnih akcija kao prilika za druženje, upoznavanje i dobru zabavu. U Ohridu, primjerice, 1984. i 1985. godine, u okviru dviju dobrovoljnih radnih akcija, izgrađeno je nekoliko velikih infrastrukturnih objekata koji su i danas u funkciji.

Milorad Đorđević, predsjednik udruge volontera iz Beograda, osnovane 2009. godine, izjavio je za SETimes da će pod sloganom 'Beograd - grad otvorenog srca', u rujnu biti organiziran sastanak bivših i sadašnjih volontera iz bivše Jugoslavije.

Prošle je godine u Vrnjačkoj Banji, u Srbiji, 150 mladih volontera tri tjedna uređivalo korito Lipovačke rijeke. Ovog se ljeta sličan dobrovoljni rad obavlja u slovenskom gradu Portorožu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi