PREGOVARANJE PUŽEVIM KORAKOM

Žbogar ne očekuje skori dogovor s Hrvatskom

16.03.2009 u 11:39

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da ne očekuje skori dogovor o modalitetima medijacije za rješavanje otvorenog slovensko-hrvatskog graničnog pitanja i za nastavak hrvatskih pristupnih pregovora, te dodao kako smatra da iz tog razloga treba odgoditi Međuvladinu konferenciju o pristupanju Hrvatske EU najavljenu za kraj ovoga mjeseca.

'Hrvatska danas neće biti na dnevnom redu sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, ali ja ću na rubu sastanka razgovarati s nekoliko ministara kako bih pojasnio gdje stojimo s razgovorima o medijaciji i iznio argumente da pristupna konferencija krajem ovoga mjeseca nije primjerena jer je očito da do tada neće biti dogovora oko medijacije', rekao je Žbogar pred početak ministarskog sastanka EU-a.

On je na novinarsko pitanje hoće li se u ponedjeljak sastati s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, odgovorio niječno.

'Mislim da se danas nećemo sastati', rekao je Žbogar, dodavši da je sastanak moguć u utorak ili sljedećih dana kako bi se nastavili pregovori započeti prošlog tjedna.

Upitan je li moguć dogovor oko okvira za medijaciju prije lokalnih izbora u Hrvatskoj, Žbogar je odgovorio da 'lokalni izbori nisu bili tema razgovora o medijaciji. Važno je tko ima kakav mandat u pregovorima o modalitetima i mi očekujemo da će hrvatska pozicija biti fleksibilnija što se tiče konačnog rezultata razgovora o medijaciji'.