GLASANJE U SAMOIZOLACIJI

Zbog straha od zaraze povuklo se stotinjak članova biračkih odbora

05.07.2020 u 10:05

Bionic
Reading

Stotinjak članova biračkih odbora povuklo se zbog straha od Covida-19, iako je samo deset posto birača u samoizolaciji zatražilo glasanje, piše u nedjelju Jutarnji list

Među onima koji će na izborima biti najizloženiji opasnosti od zaraze, a to su članovi biračkih odbora, odluka Ustavnog suda po kojoj se svima, pa i zaraženima, mora omogućiti glasanje, izazvala je popriličnu nelagodu, navodi dnevnik.

Prema podacima koje je prezentirao član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski, na izborima će biti 68.966 članova biračkih odbora. Dogodilo se, međutim, da se povuklo stotinjak članova biračkih odbora koji su se registrirali kod DIP-a i to u četvrtak, a posebno u petak nakon odluke Ustavnog suda da svi mogu glasati. Ti su članovi biračkih odbora zamijenjeni i neće biti nikakvih problema u provedbi izbora.

  • +63
Otvorena birališta u Republici Hrvatskoj za parlamentarne izbore Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Na biralištima će biti ukupno 8689 promatrača što je manje nego na prošlim izborima.

Manji broj promatrača treba, međutim, staviti u kontekst drukčijih pravila u odnosu na predsjedničke izbore. Na izborima za predsjednika Republike birački odbori su nestranački što je razlog da su političke stranke angažirale veliki broj promatrača koji su nadgledali izborni proces.

Kako su na parlamentarnim izborima birački odbori sastavljeni od članova političkih stranaka, osam od 10 članova su stranačke osobe imenovane razmjerno prema sastavu Hrvatskog sabora, a samo su predsjednik i zamjenik predsjednika nestranačke osobe te stranke imaju manju potrebu za regrutiranjem promatrača.

Zanimljivo je da se nitko od prijavljenih promatrača nije povukao što bi se moglo tumačiti kao izraz povjerenja u organizaciju samih izbora, odnosno da će biti poduzete sve potrebne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na biralištima, donosi Jutarnji list.