MOTANJE DUHANA

Zbog skupih cigareta Hrvati prelaze na škiju

08.05.2013 u 13:29

Bionic
Reading

Dovoljno je u kafiću pogledati po stolovima i vidjeti što ljudi puše. Podosta ih ispred sebe ima vrećicu s duhanom ili tabakeru u kojoj drže duhan ili pak smotane cigarete. Većina priznaje da od cigareta u kutijama odustala zbog sve većih cijena. U zadnje dvije-tri godine više puta su poskupjele za kunu. U Ministarstvu financija kažu da je to zbog usklađivanja s politikom trošarina EU. No činjenica je da se sve više Hrvata pušača okreće motanju duhana i tu su priliku uvidjeli i iz Tvornice duhana Udbina, jedinom proizvođaču duhana za motanje u Hrvatskoj

'Prošlo je već sedam mjeseci kako motam duhan. Pušim dvostruko manje – u prosjeku 20 cigareta dnevno. Ne lažem. Neki dan sam računao. Nemam osjećaj da manje uživam u lošoj navici. Nisam primijetio nuspojave. Uostalom i dalje puno pušim, ali ne palim cigaretu samo zato što je vidim na stolu u kutiji, ne pušim dok vozim ili dok hodam po cesti, ne pušim onda kad ne stignem smotati. I kad se opuštam u društvu uz neko piće ne pušim kao nekad jednu na drugu. Jer mi ipak treba neko vrijeme da smotam cigaretu. Nemam više ujutro onaj, pušačima dobro poznat, odvratan osjećaj da sam se prepušio.

Efekti. Osim na zdravlju, pozitivne efekte osjećam i na novčaniku. Naime, dvije kutije cigareta dnevno bi me koštale 42 kune, ili tjedno 294 kune. Sad mi na tjedan treba vrećica duhana od 80 grama koja košta 53 kune, filteri još 10 (pakovanje od 150 komada) i papirići još devet (tri paketića), što su ukupno 72 kune ili 10,3 kune na dan. Neka bude 11. Ispada da dnevno uštedim 31 kunu, što je tjedno 217 kuna, a mjesečno 930 kuna. Na pušenje, dakle, trošim četiri puta manje nego prije', kaže jedan pasionirani pušač za Globus.


Industrija rezanog duhana utrostručila je proizvodnju, a pušači troše četiri puta manje nego na gotove cigarete. No crno tržište nezaustavljivo se širi. Zbog šverca država gubi 350 milijuna kuna godišnje.U zadnje dvije-tri godine cigarete su u više navrata poskupjele. U Ministarstvu financija kažu da je to zbog usklađivanja s trošarinama EU. Od trošarina na duhanske proizvode država je prošle godine utržila 3,9 milijardi kuna, a iznos je svake godine sve viši.

I na rezani duhan koji se prodaje na kioscima s markicom trošarina je 350 kuna po kilogramu. Po vrećici od 40 grama Zlatnog dukata, hrvatskog proizvoda Tvornice duhana Udbina, koja košta 28 kuna, polovica otpada na trošarinu.

Kada se oduzme PDV, kaže predsjednik uprave TDU Željko Mrvelj dolazi do zaključka da na poreze ide pet sedmina cifre koju plaća kupac. Od preostale dvije sedmine 60 posto ide proizvođaču, a 40 posto trgovcu.  Prema statistikama Europske unije, 20 posto pušača ne kupuje cigarete nego duhan. U Hrvatskoj nikada nije napravljeno isto istraživanje, no može se pretpostaviti da je postotak nešto niži. Mrvelj kaže da su trošarine EU na rezani duhan dvostruko manje nego na cigarete.

U 15 godina koliko je prošlo od osnivanja TDU-a, proizvodnja im stalno raste, a otpuštanje radnika nepoznato im je. Od početka ove godine proizvodnju su utrostručili zbog velikih narudžbi iz inozemstva pa su zaposlili deset novih radnika. Mrvelj kaže kako Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i prerade duhana. Hrvatska danas ima stabilnu proizvodnju između deset i 13 tisuća tona godišnje dok je prije Domovinskog rata na slavonskim poljima raslo dvostruko više duhana nego danas.