MRTVAČKA POVORKA NA RIVI

'Zbog profita truju Split, Kaštela, Solin i Trogir'

16.06.2012 u 13:28

Bionic
Reading

Ideja o otpadu koji bi se spaljivanjem koristio kao pogonsko gorivo u trima cementarama tvrtke Cemex u Kaštelima i Solinu ponovno je izvukla građane na ulice: na splitskoj rivi u subotu ujutro dvjestotinjak prosvjednika organiziralo je 'posljednji ispraćaj Splita, Solina, Trogira i Kaštela'. Iza križa na čelu povorke marširali su ekolozi u crnome, aludirajući na smrt, a marš po rivi pratili su dramatični zvuci trube

'Zbog ekstraprofita cementare se pretvaraju u spalionice otpada, priprema se zakon po kojemu će se smeće kod nas dovoditi iz onih zemalja koje ga ne žele same spaljivati!' upozoravali su aktivisti i pozivali Splićane da im se priključe. Povorka je naišla na odobravanje građana i veliko zanimanje tisuća turista koji su okupirali centar grada.

'Studije u zemljama u kojima se otpad spaljuje pokazuju da se zdravlje ljudi drastično pogoršava u krugu od sedam kilometara od spalionica. Zvonik Svetog Duje udaljen je tri i pol kilometra od dimnjaka cementara i Kaštelima i Solinu!' upozoravali su prosvjednici s megafona.

Dragan Kovač, jedan od organizatora, upozorio je da Cemex i Vlada postupaju potpuno suprotno stavu kompletne lokalne zajednice: protiv spaljivanja otpada u cementarama, naime, službeno se izjasnio splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, kao i gradovi Kaštela, Solin i Omiš.

Zasad im se nije priključio jedino potpuno nezainteresirani gradonačelnik Splita Željko Kerum i njegova gradska uprava.
U kaštelanskoj tvornici, bivšem Dalmacijacementu koji danas posluje u sklopu multinacionalne korporacije Cemex sa sjedištem u Meksiku, tvrde da korištenje otpada kao pogonskog goriva neće uzrokovati zagađenje zbog ekstremno visokih temperatura na kojima će se obrađivati, no ekolozi su vrlo nepovjerljivi prema rezultatima njihovih mjerenja i nadzoru koji provode Zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo okoliša.

Spaljivanjem otpada usred vrlo gusto naseljenog područja s gotovo 400 tisuća stanovnika, kažu, u prirodu će dospjeti goleme količine dioksina, zbog kojega je u Njemačkoj već zatvoreno 4.700 farmi.

'Ni važećim ni budućim Zakonom o otpadu nije dozvoljen njegov uvoz u Hrvatsku', ustvrdila je Cemexova predstavnica za medije Martina Bilanović, no morala je priznati da se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju dovoz otpada iz Italije ili drugih zemalja više neće smatrati uvozom.

Da na rivi ne bi bilo dosadno, dodatno se pobrinuo sam Cemex: postavljen je informativni štand tvrtke kojim se građane željelo upoznati s njihovom stranom priče. Izbio je i manji incident, kada su prosvjednici posjetili štand nezadovoljni jer se odvlači pozornost s njihove inicijative.

'Tko vam je dozvolio postavljanje štanda na rivi?!' vikali su, povlačeći paralelu s prošlotjednom gay paradom i zabranom protuprosvjeda. Ipak, Kerumova gradska uprava uredno je izdala dozvolu za postavljanje informativnog štanda. Bilo je dosta vike, no dvadesetak prisutnih policajaca nije imalo potrebu reagirati.

Za početak korištenja otpada kao pogonskog goriva u cementarama bit će ključna studija utjecaja na okoliš, no još uvijek nije poznato tko će biti zadužen za njenu izradu i tko će je financirati. Novi ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović još se nije službeno izjasnio o ovom slučaju.