NOŽEM NA SUSJEDA

Zbog pokušaja ubojstva dobio dvije godine zatvora

19.09.2011 u 18:41

Bionic
Reading

Zbog pokušaja ubojstva susjeda tijekom međusobnog obračuna Josip Justament nepravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine i dva mjeseca, a zbog nanošenja teških ozljeda njegova supruga Božica Justament uvjetno je osuđena na kaznu od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine

Uz to, oboje supružnika morat će se liječiti od alkoholizma koji je uvelike doprinio zamalo kobnom događaju u obiteljskoj kući u Donjoj Voći te koji je uzet u obzir prilikom određivanja visine kazne.

Epilog je to ponovljenog suđenja bračnom paru Justament na varaždinskom Županijskom sudu, čiju je raniju presudu za ubojstvo na mah u pokušaju ukinuo Vrhovni sud. Nasrtaj na susjeda sa zamalo kobnom posljedicom dogodio se 14. travnja 2008. u kući supružnika Justament u Donjoj Voći gdje ih je posjetio susjed A. L. Nakon što su svi zajedno popili veću količinu vina, pa i ono koje je donio susjed sa sobom, među njima je izbio verbalni, a zatim i fizički sukob.

'Susjed je došao s dvije litre vina koje nas je obuzelo, a zatim me napao te udario u glavu', tvrdio je prvookrivljeni tijekom suđenja na kojem nije mogao objasniti kako se u njegovoj ruci našao sklopivi nož dužine 21 centimetra, od čega je oštrica bila duljine osam.

Sklopivim nožem nanio je susjedu ubodnu ranu u predjelu trbuha, što je povreda teške naravi. Nož je zatim odbacio, ali je njihov sukob nastavljen u hodniku gdje je susjedu tri rane u lijevu natkoljenicu odbačenim nožem nanijela Božica Justament.

Usprkos ozljedama, susjed je preživio, i to zahvaljujući medicinskoj intervenciji, naglasio je sudac Franc Harapin, odbacujući navod drugookrivljene da je nanijela samo jednu ranu oštećenom s obzirom na utvrđene ozljede.

'Sa susjedom, koji je od nas udaljen pedeset metara, bili smo prijatelji, a i danas se pozdravljamo. Doduše, tako da nas ostali ne vide i ne družimo se kao nekada. Do svega ovoga ne bi došlo da nije bilo vina. Uostalom, da sam susjeda uistinu htio ubiti, uzeo bih pušku koju sam posjedovao', rekao nam je prvookrivljeni nakon suđenja te najavio novu žalbu Vrhovnom sudu.