NAPLATNE KUĆICE VRGORAC

Zbog nezapošljavanja branitelja HAC-u novčana kazna, a Bobanu smjena

18.08.2011 u 08:07

Bionic
Reading

Prema prvim nalazima Državnog inspektorata, utvrđeni su propusti na natječaju Hrvatskih autocesta provedenom za zapošljavanje 10 osoba na radnom mjestu blagajnika na naplatnoj postaji autoceste u Vrgorcu

Državni inspektorat potvrdio je, izvještava Novi list, da među osobama s kojima je sklopljen ugovor o radu tri kandidata ispunjavaju sve natječajne uvjete i imaju status branitelja, odnosno da preostalih sedam kandidata također ispunjava uvjete iz natječaja, ali nema status iz članka 35. Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Inspektori rada provode postupak nadzora na temelju zahtjeva većeg broja sudionika natječaja te će, ukoliko se utvrdi da je HAC kao poslodavac povrijedio njihovo pravo prednosti pri zapošljavanju, donijeti rješenje u skladu s uvjetima iz čl. 35. Zakona, kojim se utvrđuje da sklopljeni ugovori o radu (svi ili neki od njih, ovisno o rezultatima nadzora) nemaju pravnog učinka od dana pravomoćnosti toga rješenja, navodi se u priopćenju Državnog inspektorata u kojem se tako neizravno potvrđuje osnovanost afere, a vezana je uz izigravanje odredbi natječaja od strane predsjednika uprave Hrvatskih autocesta Stjepka Bobana.

U Državnom inspektoratu također potvrđuju da protiv HAC-a kao poslodavca, ukoliko se potvrdi kazneno djelo, može uslijediti i optuženi prijedlog te novčana kazna od 10.000 do 300.000 kuna za pravnu osobu, odnosno od 5.000 do 15.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, što su kazne predviđene Zakonom o pravima hrvatskih branitelja.

Novi list navodi da je zbog najnovije afere u HAC-u realna opcija smjene Stjepka Bobana s pozicije prvog čovjeka u tom poduzeću.

'Pokazalo se da se, i usto što USKOK živi u HAC-u, opet netko igra sa sudbinama ljudi, da netko opet pokušava igrati ispod žita. Smatram da bi to trebalo najstrože kazniti kako bi se pokazalo drugima da se zakoni u ovome društvu napokon moraju poštovati', izjavio je Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata za Hrvatsku televiziju.