'REPOVI' SUMNJIVOG NAJMA

Zbog neplaćenih računa dva suda ostala bez struje

19.09.2013 u 14:41

Bionic
Reading

'Odličan' posao koje je Ministarstvo pravosuđa, dok mu je na čelu bio Dražen Bošnjaković, 2011. sklopilo s tvrtkom Elektropromet čiji je većinski vlasnik Michael Ljubas tada državi bio dužan više od 70 milijuna kuna, dolazi na naplatu. Prekršajnom i Upravnom sudu u Zagrebu prije dva je dana isključena nakratko struja zbog nepodmirenih dugova. Sudovi su tako doslovce usred dana ostali u mraku, a prema svemu sudeći, slijedi traženje nove lokacije za ova dva suda

'Do kratkotrajne obustave isporuke električne energije došlo je zbog nepodmirenog dugovanja Elektroprometa d.d. nad kojim je u travnju 2013. otvoren predstečajni postupak, između ostalog zbog duga prema Državnom proračunu', kažu nam u Ministarstvu. Koliki je dug za struju, ali i dug državi, ne preciziraju. Doznajemo samo kako je dug za struju niži od duga koji ova tvrtka ima prema državi.

No iako je ugovor o najmu između Ministarstva pravosuđa i Elektroprometa istekao 1. siječnja ove godine, Ministarstvo je, temeljem Zakona o obveznim odnosima, i dalje ostalo u najmu zgrada na adresi Avenija Dubrovnik 6 i Avenija Dubrovnik 8. A prema ugovoru, najmodavac ima obvezu podmirivanja režija.


Iako je obustava električne energije u utorak trajala tek nešto više od sat vremena, iz Ministarstva pravosuđa kažu kako 'imaju rezervirana i osigurana financijska sredstva te će do kraja ove godine biti podmirena sva dugovanja, kao i riješena sva otvorena pitanja'.

'Znam da bi mi država rado na ime duga uzela tu zgradu, ali to nije moguće, jer je na toj lokaciji kvadrat oko 1.500 eura. Dakle, ta zgrada vrijedi desetak milijuna eura, što je nekoliko puta više od poreznog duga Elektroprometa', rekao je Ljubas za Poslovni.hr. 2012. Ovaj poduzetnik u vlasničkoj je strukturi niza tvrtaka te je uglavnom orijentiran na nekretninski biznis. Tako je i Elektropromet uglavnom odustao od osnovne djelatnosti te se orijentirao na poslove s nekretninama.

No Ministarstvo pravosuđa morat će što prije početi razmišljati o novoj lokaciji za Prekršajni i Upravni sud. A na redu je Državni ured za upravljanje državnom imovinom koji bi im trebala ponuditi alternativnu lokaciju.