lokalni izbori

Petrov: Zbog neobrađenog poljoprivrednog zemljišta gubimo dva Pelješka mosta

10.05.2021 u 14:04

Bionic
Reading

Kandidat za župana dubrovačko-neretvanskog i predsjednik Mosta Božo Petrov održao je tiskovnu konferenciju u Gabrilima, Općina Konavle, o zabrinjavajućem stanju poljoprivrede u najjužnijoj hrvatskoj županiji.

Prvi je govorio mladi agronom i poljoprivredni proizvođač Stipo Šuman koji se u rodni kraj vratio nakon završenog fakulteta.

'Od 60 tisuća hektara poljoprivredne površine, u našoj se županiji obrađuje tek 10 tisuća hektara. Vrijednost koja se godišnje gubi zbog toga što se na tim površinama ne proizvodi reda je veličine dva Pelješka mosta. Rješenje je raspisivanje natječaja za dodjelu poljoprivrednog zemljišta poljoprivrednicima kako bi mogli napraviti dugoročan plan proizvodnje i sudjelovati u mjerama ruralnog razvoja', istaknuo je Šuman.

Božo Petrov dodatno je elaborirao koliko Dubrovačko-neretvanska županija gubi zbog toga što većina poljoprivrednog zemljišta stoji neobrađena.

'Konavosko polje površine je 2700 hektara, od čega se koristi samo 440 hektara. Samo na tome gubimo godišnje 120 milijuna kuna vrijednosti koja nije stvorena. Uzmemo li u obzir cijelu našu županiju, čak 50 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta koje se ne koristi, mi doslovno gubimo svake godine dva Pelješka mosta', objasnio je Petrov.

Dodao je kako navodnjavanjem, okrupnjavanjem zemljišta, udruživanjem poljoprivrednih proizvođača i brendiranjem domaćih proizvoda županija u četiri godine može imati poljoprivredu budućnosti.

'Cilj je da ne ovisimo više samo o turizmu i da budemo otporniji na krize. Ova županija ima puno potencijala, samo se njome mora upravljati uspješnije', zaključio je Petrov.