KANDIDAT ZA ŽUPANA

Petrov o 'gluposti' lokalne vlasti: Malostonskom zaljevu prijeti zdravstveno i financijski rizičan projekt

05.05.2021 u 13:48

Bionic
Reading

Mostov kandidat za dubrovačko-neretvanskog župana Božo Petrov u srijedu je zastarjelim te zdravstveno i financijskim rizičnim nazvao projekt Centra za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju.

Petrov je na konferenciji za medije u Dubrovniku najavio kako namjerava korjenito mijenjati taj projekt s kapacitetom od 45 tisuća tona otpada godišnje, upozorivši kako je testiranjem dokazano da su CGO Lučino razdolje i Malostonski zaljev spojeni.

Istaknuo je da je Malostonski zaljev, geografski ekološki biser Mediterana gdje se uzgaja najcjenjeniji školjkaš na svijetu, zaštićen na tri razine u Europskoj uniji.

No, upozorio je, aktualna vlast na tom području namjerava izgraditi pola milijarde kuna skup centar za gospodarenje otpadom sa zastarjelom tehnologijom i gdje je potpuno jasno da će biti zdravstveno i financijski rizičan. "Pa to može samo glup čovjek", poručio je Petrov.

Najavio je kako, za razliku od ostalih, kao župan neće šutjeti o projektu CGO Lučino razdolje, ali i o ilegalnim odlagalištima te najmanjim detaljima na lokalnoj razini. "Od takve neovisne vlasti građani mogu očekivati da će stvari ići na bolje i da ruka ruku neće miti", rekao je.

Kandidat za zamjenika župana Josip Mikuš naveo je osam ekoloških problema na jugu Hrvatske, od devastacije obale divljom i prekomjernom izgradnjom, devastacije podmorja, onečišćenja mora, fekalnih voda s brodova do morskih naplavina smeća iz susjednih država, zaslanjenja vode u delti Neretve, divljih odlagališta otpada i nezaštićenih izvora vode.

"Uzroci ovim problemima su nejasni propisi i koruptivna umreženost, nekordinirani odnosi odgovornih te zapuštena infrastruktura i zastarjela tehnologija. Rješenje je u poboljšanju propisa i njihovoj provedbi, obnovi i održavanju kanalizacijskih ispusta, primjeni suvremenih ekološki prihvatljivih rješenja u svakodnevici te edukaciji na svim razinama", zaključio je Mikuš.