teška situacija

Mostovci: Agoniju zdravstvenog sustava ne mogu riješiti vatrogasne mjere, nužna je temeljita reforma

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 15.04.2021 16:39
  • Objavljeno 15.04.2021 u 16:39
Most održao konferenciju na temu: "Veledrogerije i prestanak isporuke lijekova"

Most održao konferenciju na temu: "Veledrogerije i prestanak isporuke lijekova"

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Mosta Božo Petrov i voditelj stranačkog savjeta za zdravstvo Ivan Bekavac upozorili su u četvrtak na tešku situaciju u zdravstvu, istaknuvši da je rješavanje nestašice lijekova samo "vatrogasna mjera Vlade", a nužno je temeljito reformirati zdravstveni sustav

Strašno je doživjeti sudbinu stotina pacijenata, od kojih su mnogi uplaćivali zdravstveni doprinos desetljećima, a proteklih su tjedan - dva dobivali obavijest kako bolnica nema na raspolaganju lijekove o kojima ovise njihovi životi, nastavak liječenja zloćudne bolesti ili nastanak invaliditeta, upozoravaju Mostovci.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u srijedu nakon sastanka s predstavnicima veledrogerija da su dogovorili otplatni plan do kraja godine za dug od 6,5 milijardi kuna.

"Jučer su se odjedanput riješili svi problemi, a po meni je to samo 'krpanje' rupe. Ovo što se događa, nasljeđe je dugogodišnjeg zanemarivanja potrebe reforme javnog zdravstvenog sustava. Vlada opet spominje reforme, a do sada nije napravljeno ništa", rekao je Petrov.

Ocijenio je kako velike reforme nisu izgledne pa je pozvao Vladu da pokaže svoju sposobnost rješavanja problema na primjeru jedne male bolnice.

"Mogli bi riješiti pilot-program dubrovačke bolnice, kako bi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije imali zdravstvo kakvo zaslužuju i za koje uplaćuju", poručio je Petrov.

Bekavac ocjenjuje da se agonija zdravstvenog sustava nastavlja, ali moguće je provesti "clean start" zdravstvenog sustava.

"Nužna je farmakoekonomika bolničkih lijekova, s naglaskom na posebno skupe lijekove. Osim sanacije postojećih dugova, treba utvrditi ekonomske cijene zdravstvene zaštite, postaviti održive ekonomske osnove poslovanja zdravstvenih ustanova i tako izbjeći svaku iduću epizodu drame s veledrogerijama", smatra Bekavac.

Dodaje kako također treba smanjiti cijene lijekova te povećati njihovu dostupnost na tržištu, a potrebna je i racionalizacija poslovanja cjelokupnog zdravstvenog sustava.

Bekavac poručuje da se konačno moraju osigurati sredstva za dugovanja prema djelatnicima u zdravstvu temeljem obračuna prekovremenog rada, kao i izračun plaća u javnim službama.

Također naglašava kako je nužno provesti 'masterplan' bolnica, reformu hitne medicine i uspješnu digitalizaciju sustava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!