ozbiljna situacija

Zbog nemira u Francuskoj Macron odgodio posjet Njemačkoj

01.07.2023 u 16:42

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odgodio je za utorak svoj državni posjet Njemačkoj, prethodno planiran za nedjelju navečer, priopćilo je njemačko predsjedništvo u subotu, a objava je uslijedila nakon četiri dana uličnih nemira u Francuskoj

"Francuski predsjednik Macron danas je telefonom razgovarao s njemačkim predsjednikom Steinmeierom i izvijestio ga o situaciji u Francuskoj. Predsjednik Macron je zatražio odgodu svoga planiranog državnog posjeta Njemačkoj", stoji u priopćenju njemačkog predsjedništva koje je AFP-u potvrdilo i francusko predsjedništvo.

"Njemački predsjednik žali zbog otkazivanja posjeta i savršeno razumije situaciju" u Francuskoj, stoji u priopćenju njemačkog predsjedništva.

Frank-Walter Steinmeier "s velikom pozornošću prati situaciju u Francuskoj. Nada se da će nasilje na ulicama uskoro prestati i da će se ponovno uspostaviti društveni mir", dodao je.

Bliski suradnici francuskog predsjednika rekli su da novi datum posjeta još nije određen.

Neimenovani izvor u Parizu smatra da francuski i njemački dužnosnici imaju puno prilika za susrete te da je državni posjet prije svega način 'proslave' francusko-njemačkog prijateljstva i predstavlja više od pukog i striktno političkog sastanka, no trenutak jednostavno nije najpovoljniji.

Krajem ožujka državni posjet kralja Karla III. Francuskoj morao se otkazati zbog socijalne krize povezane s mirovinskom reformom.

  • +8
Četvrti dan nereda u Francuskoj Izvor: EPA / Autor: Mohammed Badra