nije iskazao interes

Zbog nedostupnosti Shamisa prekinuta istraga protiv Stričevića i Lakoša, osumnjičenih za izvlačenje više od 800 tisuća kuna iz TLM-a

21.10.2019 u 11:57

Bionic
Reading

Zbog nedostupnosti Igora Shamisa, bivšeg vlasnika Tvornice lakih metala šibenski ŽDO prekinuo je istragu protiv Marijana Stričevića i Živka Lakoša koji su bili na upravljačkim funkcijama TLM Holdinga i TLM Aluminiuma kao i Shamisa koji je tvrtku preuzeo 2015., a trojac je osumnjičen da su oštetili TLM za 800.000 kuna.

Istraga je pokrenuta u travnju 2018. Kako u rješenju o prekidu istrage navodi zamjenica županijskog državnog odvjetništva Sanda Pavlović Lučić, u istrazi su ispitani Marijan Stričević i Živko Lakoš te je provedeno financijsko-knjigovodstveno vještačenje. Igoru Shamisu je dostavljeno rješenje o provođenju istrage s poukom o pravima te pozivom za ispitivanje na adresu prijavljenog prebivališta u Jeruzalemu, no Shamis se nije odazvao pozivu niti je na bilo koji način iskazao interes za postupak koji se protiv njega vodi.

Rješenjem suca istrage Županijskog suda u Šibeniku od 10. travnja 2019. , protiv Igora Shamisa je određen istražni zatvor po zakonskoj osnovi, a po pravomoćnosti rješenja naloženo je izdavanje tjeralice, dok je po obavijesti policije dostavljena dokumentacija potrebna za raspisivanje međunarodne potrage te je protiv okrivljenog izdan i europski uhidbeni nalog, navodi se u objašnjenju ŽDO-a Šibenik.

Shamis je i dalje nedostupan državnim tijelima, a nisu ispunjeni zakonski uvjeti da bi mu se moglo suditi u odsutnosti. Njegov iskaz je bitan s obzirom na obrane Marijana Stričevića i Živka Lakoša. "Stanje u istrazi nije u dovoljnoj mjeri razjašnjeno da se može podignuti optužnica ili obustaviti postupak zbog čega je istragu odlučeno prekinuti', zaključuje zamjenica županijskog državnog odvjetnika Sanda Pavlović Lučić.

ŽDO osnovano sumnja da su Marijan Stričević kao član uprave (direktor) holdinga, drugookrivljenik Igor Shamis kao vlasnik i član holdinga te trećeokrivljenik Živko Lakoš u svojstvu predsjednika uprave od 24. veljače do 11. rujna 2015. u Šibeniku zajednički i dogovorno, u cilju da na štetu holdinga, izvlačenjem novca iz tog društva, pribave sebi i drugima nepripadnu imovinsku korist, počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, objavilo je to odvjetništvo u travnju 2018. ne navodeći imena okrivljenika ni naziv tvrtke.

Stričević je u dogovoru sa Shamisom "najprije ishodio od bivšeg vlasnika jednog društva da na ime potraživanja koje je to društvo imalo prema društvima ranijeg vlasnika" uplati iznos od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti na račun holdinga. Stričević je, iako za to nije imao zakonsku osnovu, od dobivene doznake od 100.000 eura, 27. travnja 2015. naložio isplatu 60.800 kuna na svoj račun otvoren u jednoj banci, prikazujući kao osnovu za plaćanje ugovor o radu koji nije imao s holdingom, nego s trećim društvom, te isplatu 4000 eura na osobni račun otvoren u drugoj banci i tako si isplatio više od 91.000 kuna.

U travnju 2015. u dogovoru sa Shamisom uplatio je 10.000 eura na njegov račun u stranoj banci neistinito prikazavši da se radi o plaćanju za usluge te je naložio isplatu 142.000 kuna na račun tvrtke iz Zagreba (jedini osnivač i direktor je izraelska državljanka, samo formalno prijavljena u Zagrebu) prikazujući tu isplatu kao "plaćanje računa" za navodno obavljene usluge poslovnog savjetovanja.

Stričević je potom, navodi ŽDO Šibenik, na teret holdinga naložio da mu se plati avionska karta, boravak u hotelima u Šibeniku i Zagrebu, usluge putničkog kluba čime si je pribavio još 112 tisuća kuna odnosno ukupno više od 203 tisuće kuna na štetu društva. Također je na temelju zajedničkog dogovora sa Shamisom naložio plaćanje računa sredstvima holdinga za njega i članove njegove obitelji i pratnje za usluge hotela i restorana pa je drugookrivljeniku pribavljena korist veća od 178 tisuća kuna, a njegovoj pratnji korist od najmanje 46.948 kuna.

Lakoš je, osnovano se sumnja, u srpnju 2015. godine na traženje Shamisa naložio da mu se iz sredstava holdinga na račun isplati iznos od pet tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti iako za tu isplatu nije postojala osnova. Tako je holding oštećen za ukupan iznos veći od 609 tisuća kuna,

Od 12. ožujka 2015. do 11. rujna 2015., sad kao odgovorne osobe Holdinga neosnovano, u namjeri da sebi i drugima pribave nepripadnu imovinsku korist; izvlačenjem novca iz tog društva, Stričević i Shamis nalagali su plaćanja troškova putovanja i smještaja u hotelima na području Šibenika i Zagreba, sebi i članovima svoje obitelji i pratnje, iako za odobravanje takvih plaćanja nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti. Isto je u korist Shamisa napravio i Lakoš čime su na štetu TLM Holdinga pribavili više od 224.500 kuna, navodi se u priopćenju državnog odvjetništva iz travnja 2018. godine.