POBUNILO SE 16 ZASTUPNIKA

Zbog nedostatka reforme javne uprave Vladi stigla nova interpelacija

01.06.2015 u 15:44

Bionic
Reading

Šesnaest saborskih zastupnika, na čelu s Reformistom Petarom Baranovićem, podnijeli su u Saboru interpelaciju o radu Vlade RH na području reforme javne uprave. Smatraju da Vlada propustila provesti reformu javne uprave, te od Banskih dvora traže da Saboru podnesu izvješće što su sve napravili na reformi javne uprave

Šesnaest zastupnika zastupnika iz redova reformista, nezavisnih ljevičara, HDSSB-a, Novog vala, DC-a, nezavisnih zastupnika Vladi zmajeraju da nije ponudila zakonodavni okvir koji bi omogućio cjelovitu reformu i uvođenje sustava mjerenja kvalitete rada zaposlenika u javnoj upravi koji automatizmom eliminira tri posto najneuspješnijih.

U obrazloženju interpelacije 'šesnaestorica' navodi da je prema podacima Svjetske banke trošak za zaposlene u javnoj upravi u 2013. iznosio je 12 posto BDP-a, te da je hrvatska javna uprava 20 posto skuplja u odnosnu na prosjek deset najrazvijenijih europskih zemalja.

Samatraju da je u javnoj upravi prisutna visoka politiziranost, da ne postoji sustavan napor da se razvije profesionalni upravljački kadar, ali i da su lokalna i regionalna samouprava su fragmentirane, skupe i neodržive. U obrazloženju interpelacije tvrde da su plaće u javnom sektoru relativno visoke u odnosu na privatni sektor, te da je niska fluktuacija radne snage.

Zastupnici smatraju da treba uspostaviti strateški plan reforme javnog sektora, racionalizirati mase plaća i uvesti sustav plaća koji se temelji na nagrađivanju rezultata rada.

'Trajnost krize posljedica je nesposobnosti dosadašnjih vlada da donose odluke. Stoga Hrvatski sabor mora preuzeti odgovornost i putem interpelacije utjecati na aktualnu Vladu, ali i na onu koja dolazi nakon parlamentarnih izbora, da počnu preuzimati odgovornost i provoditi neophodne reforme u javnoj upravi', stoji u obrazloženju interpelacije.

Zastupnici stoga traže da Sabor zaduži Vladu da mu u roku od tri mjeseca predloži paket zakona i pravilnika koji bi uveli obvezu mjerenja i automatizam sankcioniranja gubitka radnog mjesta tri posto najneuspješnijih zaposlenika u državnoj javnoj upravi. U istom roku lokalne bi jednice bile obvezne prihvatiti iste standarde mjerenja kvalitete uz istovremeno poticajno nagrađivanje uspješnih.

Resorni ministar uprave Arsen Bauk ne vidi razloga za interpelaciju. 'Na dnevnom redu Sabora nalazi se Strategija razvoja javne uprave 2015.-2020., tako da mi se čini da je ova interpelacija suvišna. Jedan dio zaključaka, posebno onaj o porastu broja službenika se temelji na netočnim premisama, a kao i svi dokumenti takve vrste nije imuna od dnevnopolitičkih opterećenja. Ipak, dobra je prilika da se sučele stavovi i isprave zablude kojih ima i u tom segmentu, a i da se još jednom prezentira što je napravljeno u ovom mandatu', poručio je Bauk za tportal.