KAZNE OD 5.000 DO 20.000 KUNA

Zbog malih količina droge više se neće ići u zatvor!

31.10.2012 u 09:51

Bionic
Reading

Umjesto kazne zatvora do šest mjeseci, osobe koje budu uhvaćene s bilo kojom drogom u količinama za koje se smatra da su za vlastite potrebe platit će od pet do 20 tisuća kuna kazne. Takvu odredbu danas će predložiti Vlada u izmjeni Kaznenog zakona koju će uputiti na daljnju raspravu u Sabor

Premda je Kazneni zakon koji stupa na snagu od Nove godine već usvojen u listopadu 2011. godine, Vlada s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem uvela je još nekoliko novosti. One se odnose na: regulaciju posjedovanja droge za vlastite potrebe, novu regulaciju nezakonitih igara na sreću, definiranje brodskog prometa, dodatno usklađenje s međunarodnim dokumentima te ispravke uočenih grešaka. 

Osobe koje budu uhvaćene u posjedovanju droge u količini za koju se smatra da je za vlastite potrebe novim zakonom će moći dobiti samo novčanu kaznu od pet do 20 tisuća kuna. Do sada im je prijetila kazna do pola godine zatvora, a uz to bi zaradili i kriminalni dosje, što bi novim zakonom također trebalo nestati. 

No osobama koje budu uhvaćene s velikom količinom droge koju uvoze ili prodaju prijeti još stroža kazna zatvora - od deset do 12 godina. Ministarstvo pravosuđa se obvezalo da će detaljnije obrazložiti na koji se način utvrđuje je li u pojedinom slučaju riječ o količini droge za osobnu upotrebu. 

Evo kako je ovu odluku još u svibnju u intervjuu za tportal pojasnio ministar pravosuđa Orsat Miljenić: 'Ne radi se o dekriminalizaciji narkotika. Radi se o drukčijem pristupu koji će omogućiti efikasniju borbu protiv tog društvenog zla. Količine nismo određivali u zakonu jer ćemo ići u donošenje generalne odredbe kojom ćemo definirati pitanje posjedovanja za osobnu upotrebu, i to ne samo droga, nego i drugih opojnih tvari poput dopinga. Koja je to količina za osobnu upotrebu, definirat će se prvenstveno kroz sudsku praksu, kao i do sada. Dakle, tijela kaznenog progona odlučivat će je li riječ o posjedovanju za osobnu upotrebu, dilanju ili nečemu trećem, poput prerade i proizvodnje. Ako se bude radilo o posjedovanju radi osobne upotrebe, slučaj će ići na prekršajni sud, a u suprotnom će i dalje ostati u domeni kaznenog suda. Kaznena oštrica bit će snažnije i preciznije usmjerena prema dilerima i proizvođačima. Istovremeno, konzumenti neće biti stigmatizirani i kazneno gonjeni.'