HNS I HSU UPOZORAVAJU

Zbog II. stupa 600 umirovljenica ima 1000 kuna manju mirovinu

14.12.2010 u 13:35

Bionic
Reading

Da bi se ispravila nepravda prema umirovljenicama koje su otišle u prijevremenu starosnu mirovinu, a uplaćivale su za II. mirovinski stup, HNS i HSU zatražili su od Vlade da predloži izmjenu Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju

Kako su rekli HNS-ovka Vesna Pusić i HSU-ovac Silvano Hrelja, radi se o oko 650 žena, no iduće godine moglo bi ih biti i više od tisuću.

'One imaju 1000 do 1500 kuna manju mirovinu nego što bi imale da su ostale u I. stupu. Radi se o prijevremenim starosnim mirovinama u koje umirovljenice nisu htjele ići, ali su bile primorane kao tehnološki višak ili zbog stečaja', kazao je Hrelja

Nadodao je da se odlike mirovinskog sustava, osim međugeneracijske solidarnosti i zaštite u doba starosti i bolesti, trebaju zasnivati i na jednakosti i pravičnosti, međutim u ovom slučaju pokazalo se da toga nema.

'U vrijeme kada su se spomenute radnice odlučivale za II. stup, taj sustav nije bio odmjeren ni planiran, a pokazao se štetnim po njih, zbog čega država treba ispraviti tu nepravdu', rekao je Hrelja, predloživši da se tim umirovljenicama omogući povratak u I. stup.