traže informacije

Zbog čega je sve policija raspisala nagrade i koliko one iznose

31.03.2017 u 22:15

Bionic
Reading

Milijun kuna, koliko je obitelj ubijenog Vinka Žuljevića Klice nedavno raspisala kao nagradu za informaciju o počiniteljima tog zločina, najveća je do sada koja je ponuđena. Policija, razumljivo, nema sredstava za takve izdašne iznose te ukupna svota koju nudi za informaciju o počiniteljima 11 teških kaznenih djela ne doseže 700 tisuća kuna. No, kako i sami priznaju, ova metoda nije učinkovita jer niti jedna korisna informacija do sada nije dobivena i niti jedna od navedenih nagrada nije isplaćena

Iz policije, koju je obitelj ubijenog Klice obavijestila o svojoj namjeri da raspiše privatnu nagradu od milijun kuna, kažu da u slučaju da se netko javi obitelji s korisnim informacijama, i ako im one budu proslijeđene, tretiraju to kao da je netko dojavio informacije direktno policiji.

S obzirom na to da su iznosi koje policija raspisuje višestruko manji, konkretno za informacije o počiniteljima ovog ubojstva nudi se tek 50 tisuća kuna, ne čudi to da se Žuljevićeva obitelj odlučila na takav korak.

Najviši iznos, od sto tisuća kuna, MUP je raspisao za pokušaj ubojstva novinara Dušana Miljuša, za informacije o počinitelju ubojstava Milana Levara te za ubojstvo Marijane Jerković.

Nagrada za informacije o naručiteljima premlaćivanja Miljuša raspisana je 2010., dvije godine nakon zločina koji je kvalificiran kao pokušaj ubojstva.

Sto tisuća kuna nudi se od 2014. i za informaciju o počiniteljima ubojstva Milana Levara. On je ubijen 2000. godine jer je kao nekadašnji pripadnik vojne policije svjedočio o ubojstvima srpskih civila u Gospiću.

Najvišu nagradu MUP od 2014. nudi i za pronalazak počinitelja kaznenog djela ubojstva Marijane Jerković, 24-godišnjakinje koja je 2002. brutalno ubijena na svom radnom mjestu - u agenciji za nekretnine u Splitu.

Novčanu nagradu od 70 tisuća kuna MUP je raspisao kako bi se otkrio počinitelj ubojstva zagrebačkog studenta Hrvoja Turibaka iz 2012., o čemu je tportal nedavno pisao.

Pedeset tisuća kuna nudi se za informacije o ubojstvu 77-godišnje Lidije Kukure, ubijene 2013. u stanu u Rijeci.

Isti iznos raspisan je i za dvostruko ubojstvo 2013. Tada je nepoznati počinitelj ubio Vukosavu Goranović, a smrtno ranio njezinu sestru Milicu Zebu u zagrebačkoj Dubravi.

Pedeset tisuća kuna nudi se i za informaciju o ubojstvu Dušanke Kostić, 73-godišnjakinje ubijene 2013. u sisačkom naselju Caprag, te za ubojstvo Radmile Marković, ubijene 2011. u stanu u Puli.

Ista nagrada i dalje se nudi za informacije o osobi koja je 2006. izazvala prometnu nesreću na autocesti Zagreb-Rijeka, u kojoj su poginule sestre Višnja i Gordana Filipović, iako je nakon deset godina, krajem 2016., uhićen muškarac pod sumnjom da je vožnjom u suprotnom smjeru uzrokovao nesreću u kojoj su smrtno stradale sestre iz Rijeke.

Najnižu nagradu, od 20 tisuća kuna, policija je raspisala za informacije o 'crtačima' svastike na travnjaku poljudskog stadiona.

Tko nagrade raspisuje i o čemu ovisi njihova visina?

Iz MUP-a za tportal objašnjavaju kako odluku o raspisivanju nagrada donosi ministar na prijedlog glavnog ravnatelja policije. Raspisuju se u slučajevima neriješenih teških kaznenih djela ili za kaznena djela koja su posebno 'uznemirila javnost', poput svastike na Poljudu.

'Visina nagrade ovisi o visini zapriječene kazne zatvora za kazneno djelo za koje se raspisuje nagrada, odnosno ovisno o složenosti i poteškoćama u do tada provedenom kriminalističkom istraživanju, koje unatoč brojnim poduzetim policijskim mjerama i radnjama, raznovrsnim izvidima, provedenim dokaznim, hitnim dokaznim ili posebnim dokaznim radnjama nije rezultiralo otkrivanjem i uhićenjem počinitelja', pojašnjavaju.

No raspisane nagrade policiji do sada nisu pomogle. Niti jedan koristan podatak nije zaprimljen, tako da nijedna od ovih nagrada nije isplaćena, doznajemo.