SLUČAJ TURIBAK

Jedno od najmisterioznijih ubojstava čami u ladici, Orepić ignorira roditelje?!

30.01.2017 u 16:38

Bionic
Reading

Četiri i pol godine prošle su otkako je tog vrućeg srpnja 2012. ubijen 24-godišnji Hrvoje Turibak u obiteljskom domu u zagrebačkom naselju Špansko. Ovo misteriozno ubojstvo perspektivnog mladića iz skromne zagrebačke obitelji i danas je neriješeno. Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić na poticaj roditelja pokrenuo je istragu pogibije sestara Filipović i nakon deset godina našao krivca. Isto žele i Turibakovi roditelji, no on ih ignorira. Uz to, poručuju da ne žele da policija nađe 'novog Šlogara

Nakon što je krajem prošle godine pronađen krivac za pogibiju sestara Filipović iz Rijeke, prije jednog desetljeća, za što je zaslužan angažman roditelja te ponovno pokretanje istrage, ministar Orepić kazao je da je u ladici zaboravljenih slučajeva još njih šest, među njima i dva iz Zagreba.

Na naš upit da nam navede o kojim je slučajevima riječ, je li među njima i ubojstvo Hrvoja Turibaka, iz MUP-a su nam odgovorili samo da je slučaj za koji se interesiramo predmet kriminalističkog istraživanja te da pojedinosti ne mogu komentirati. Bez odgovora je ostalo i pitanje jesu li se ministru obratili roditelji Turibak te hoće li ponovno pokrenuti istragu tog brutalnog ubojstva, kao što je pokrenuo istragu pogibije sestara Filipović nakon što u mandatima njegovih prethodnika to nitko nije napravio. Iz MUP-a muk.

No šutjeti ne želi Hrvojeva majka Lidija Turibak koja četiri i pol godine sa suprugom traga za istinom. Ubojstvo se dogodilo u vrijeme mandata SDP-ova ministra Ranka Ostojića. On se odbijao naći s roditeljima, stoga su se oni sada obratili i aktualnom ministru Vlahi Orepiću, posebice ohrabreni rješavanjem slučaja Filipović.

No za razliku od roditelja stradalih sestara, Turibakovi nailaze na zatvorena vrata. Hrvojeva majka za tportal je potvrdila kako su se u nekoliko navrata pokušali naći s ministrom Orepićem.

'Prvi put smo mu se obratili kada je postao ministar. Od tada smo još nekoliko puta i pismeno i telefonski pokušali doći do njega. Rečeno nam je da nema vremena, ali da će nam se već javiti', kazala je.

No ističe da nipošto ne žele žrtveno janje kako bi se slučaj napokon mogao smatrati riješenim. 'Ne želimo 'Šlogara' ni pod koju cijenu, to je ponižavajuće', kaže Lidija Turibak aludirajući na ubojstvo Ivane Hodak koje je ekspresno riješeno uhićenjem beskućnika iz Zaprešića, što su mnogi dočekali s prilično velikom skepsom. Vjeruje da će ubojica biti nađen kada netko, u nekom drugom slučaju, progovori.

Roditelji vjeruju da određeni ljudi u policiji na neki način štite počinitelja ili počinitelje jer je, kaže Lidija Turibak, 'očevid napravljen tako da se pobrišu tragovi ubojice'. To povezuje i s nedavnim nestankom i smrću policajca Ivana Moguša iz ekipe za očevid PU zagrebačke koji je radio na očevidu Hrvojeva ubojstva. Propuste u policijskoj istrazi potvrdilo je i tužiteljstvo kada je odbačena optužba protiv njihova mlađeg sina Tomislava.

Podsjetimo, Hrvoje Turibak nasmrt je izboden 7. srpnja 2012. u rano poslijepodne. Ovaj student građevine koji se bavio sportom, u Španskom je živio s roditeljima i mlađim bratom Tomislavom. Riječ je o prosječnoj, skromnoj obitelji koja se ni po čemu nije isticala, što dodatno otežava potragu za motivom tog zločina. Hrvoje je u stanu ostao sam, ubojicu je očito poznavao jer je ustanovljeno da je on otvorio vrata.

Napadnut je nožem te je zadobio tri uboda. Ubrzo nakon ubojstva istražitelji su se usmjerili na njegova mlađeg brata Tomislava, što je bio dodatan udarac roditeljima. No sumnja je s njega ubrzo skinuta: u vrijeme ubojstva nadzorne su ga kamere snimile kako rola prema Jarunu. Vještaci su uz to ustanovili da je Hrvoju ubodne rane zadala osoba iste visine ili viša od Hrvoja, a njegov brat Tomislav znatno je niži.